16

Obama wil samenwerken met Iran tegen IS

Maar nodigt Iran niet uit voor VN-top

Bijna vijf jaar woedt er een hevige oorlog in Syrië en al bijna vijf jaar gaat het gesprek over wie, wanneer en hoe kan ingrijpen. Toch is er sinds maart 2011 nauwelijks iets gedaan, omdat de VN-leden het maar niet eens kunnen worden over ingrijpen. Wie destijds al dacht dat de situatie nijpend was, ziet nu écht totale chaos. Met de opkomst van IS en de gigantische vluchtelingenstroom, lijken de leden van de Verenigde Naties zich nu in ieder geval wel open te stellen voor ingrijpen, al blijft de internationale politiek voor een hoop rompslomp zorgen, waardoor adequaat optreden lastig is.

Zo toonde de president van de Verenigde Staten, Barack Obama, zich in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN bereid samen te werken met Rusland en Iran om een einde te maken aan de oorlog in Syrië. In zijn speech haalde hij hard uit naar de Syrische president Assad, die hij “een tiran die bomvaten gooit op onschuldige kinderen” noemde. Samenwerking met Assad is dan ook uit den boze.

Saillant is dat hoewel Obama wel wil samenwerken met Iran, het land niet is uitgenodigd voor de VN-top, waarin de president nota bene Iran als mogelijk en belangrijk coalitiepartner noemt. Het land is niet uitgenodigd om deel te nemen aan de top omdat het nog steeds wordt gezien als ‘staatssponsor van terrorisme’. Bovendien heeft de Iraanse president, Hassan Rouhani, eerder al duidelijk gemaakt dat hij en Obama van visie verschillen wanneer het ingrijpen in Syrië en vechten tegen IS betreft.

De uitspraken van Obama zijn min of meer in lijn met wat de Britse premier David Cameron eerder al zei. Hij noemde Assad de wervingssergeant van IS. Door oorlog te zaaien in Syrië heeft hij  IS de ruimte gegeven om zich te ontwikkelen. Wel lijkt Cameron Assad nog even aan de macht te willen houden, totdat IS omver is geworpen. Wat volgens Cameron duidelijk is, is dat Assad op geen enkele manier deel kan uitmaken van de toekomst van Syrië.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)