Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Octopus gebruikt kokosnoot als mobiel pantser

  •  
15-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
octopus_300.jpg
Wetenschappers verbijsterd over vernuft
Onderwateropnamen tonen aan dat octopussen kokosnoothelften verzamelen om ze te gebruiken als schuilkelder. “Ik viel van m’n stoel van het lachen toen ik het voor het eerst zag’ zegt dr Juian Finn van het Australische Museum Victoria.
NB: Beelden hierboven zijn zonder geluid.
De octopussen verzamelen de kokosnoothelften die door mensen worden weggegooid van de bodem van de oceaan. Ze nemen ze mee op pad om er later in te kunnen schuilen. Van octopussen was al bekend dat ze opvallend intelligent zijn maar nu is voor het eerst waargenomen dat ze ook gebruik maken van gereedschappen.
Weblog  nrc.next schrijft: 
Het lopen met de schillen is voor de octopus onhandig en zelfs gevaarlijk. De schil zit hem tijdens het verplaatsen alleen maar in de weg. Hij pakt de kokosnoten dus expres op, voor later gebruik. Dat duidt op planning en dat is een hoge cognitieve vaardigheid. Bij andere octopussen was al wel gezien dat ze stenen rangschikken om hun schuilplaats te barricaderen.
In het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology wordt de ontdekking beschreven. Het artikel is hier te lezen (zie kolom rechts).

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.