260

Oekraïne roept NAVO en EU om militaire hulp

Russische hulpkonvooi bij grens Oekraïne … Separatisten schieten Oekraïense MiG-29 uit de lucht

Oekraïne doet een beroep op de NAVO en de EU in strijd tegen de pro-Russische separatisten. Afgelopen nacht schoten zijn een Oekraïense MiG-29 naar beneden in het luchtruim van Oost-Oekraïne.


In een interview met de Duitse radio Deutschlandfunk sprak de Oekraïense minister Pavlo Klimkin zijn hoop uit dat de NAVO en Europa Oekraïne militaire steun komt bieden.  Klimkin meent dat het voor Oekraine makkelijker is om op te treden als hen militaire steun wordt geboden.

Zaterdag 16 augustus

De situatie in Oost-Oekraïne lijkt nog meer te escaleren. Zo meldt NOS dat er berichten zijn over gevechten in Loegansk. Daar zou in de nacht van vrijdag op zaterdag in de straten van de stad zijn gevochten. NOS-correspondent David-Jan Godfroid benadrukt echter dat de berichten nog niet bevestigd zijn. “Maar als het zo is, dan lijkt het alsof het Oekraïense leger bezig is die stad in te nemen.”

Het hulpkonvooi met hulpgoederen staat enkele kilometers van de grens met Oekraïne. Het konvooi zou eigenlijk naar Loegansk moeten trekken, maar dat lijkt nu weer gecompliceerd te worden.

Ook in Donetsk lijkt de situatie weer te escaleren. Zowel het Oekraïense leger als Russische separatisten hebben de stad omsingeld en zijn van plan een groot offensief te starten. “De separatisten willen proberen uit te breken en Oekraïne zegt dat hun leger voorbereidingen treft om de stad in te nemen”, aldus Godfroid.

De berichten van vrijdag, dat Russische tanks Oekraïne zouden zijn binnengetrokken, lijken vooralsnog onbevestigd. “Er is ook geen spoortje bewijs, geen foto’s, geen getuigen. Alleen twee mannen die zeggen dat het is gebeurd”, zegt Godfroid. Ook het Witte Huis zegt dat het niet kan bevestigen dat het Oekraïense leger een konvooi heeft vernietigd. Wel waarschuwden de VS Rusland dat inmenging in het conflict zonder toestemming van de autoriteiten in Kiev, onacceptabel is.

‘Hulpkonvooi bevat vooral gebakken lucht’
Aan de grens met Oekraïne staat het hulpkonvooi met hulpgoederen klaar om Oekraïne in te gaan. Na veel gebakkelei werden Oekraïne, Rusland en het Rode Kruis het vrijdag eindelijk eens over het toelaten van de trucks. De Oekraïense grenswacht mag de trucks inspecteren, op Russisch grondgebied.

Gevreesd werd dat Rusland het konvooi zou gebruiken om stiekem wapens naar Russische separatisten te smokkelen, maar Rusland beweert dat de trucks medicijnen, kindervoeding, generatoren en andere hulpmiddelen bevatten. BBC-verslaggever Steven Rosenberg, die het konvooi al dagen volgt, zei vrijdag zowat om te vallen van verbazing toen de Russen een aantal trucks openden om aan de inhoud aan de pers te tonen: de trucks bleken vrijwel leeg.

Update 21.55 uur

Rusland en Oekraïne hebben zaterdag een akkoord bereikt over de inspectie van het Russische hulpkonvooi dat Oekraïne wil binnenrijden.

NOS: Gevechten in Loegansk en Donetsk
De Volkskrant: VS: vernietiging konvooi Oekraïne niet zeker
AD: Hulpkonvooi voor Oekraïne bevat vooral lucht

Geef een reactie

Laatste reacties (260)