308

‘Oekraïne valt Russisch militair konvooi aan’

Oekraïense troepen in hevige gevechten verwikkeld met Russen, nadat Russisch militair konvooi Oekraïne is binnengevallen 

23 Russische pantservoertuigen zijn de grens met Oekraïne overgestoken. De colonne wordt vergezeld door een aantal tankauto’s en andere militaire voertuigen. Ze voeren allemaal Russische kentekenplaten.

Updates onderaan:

Dat meldt The Guardian. Twee van hun correspondenten volgen het Russisch hulpkonvooi dat op weg is naar Loegansk. Terwijl het konvooi heeft halt gehouden in Voronezh in Rusland, ontdekten ze de militaire colonne.

De Russische militairen trokken via een gat in een prikkeldraadafzetting zo’n 200 kilometer van Donetsk een gebied binnen dat in handen is van separatisten. Het betreft hetzelfde gebied, waar het Russische hulpkonvooi wacht om de grens over te steken. Volgens The Guardian is dit een ‘ontegenzeggelijk bewijs van wat Oekraïne lange tijd claimt: dat Russische troepen actief zijn binnen de grenzen van Oekraïne.’

Update:

Het Russische militaire konvooi dat Oekraïne is binnengetrokken is aangevallen. Dat meldt het AD op basis van berichten van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïense troepen zouden in hevige gevechten verwikkeld zijn met de Russen, in een poging het konvooi te stoppen. Een deel van het konvooi zou zijn vernietigd, zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid. 

Het AD schrijft:

De Oekraïense strijdkrachten hebben de colonne van Russische pantservoertuigen opgespoord nadat die de grens tussen Rusland en Oekraïne waren overgestoken en beschoten met artillerievuur.

Volgens Nu.nl heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag in een telefoongesprek tegen de Britse premier David Cameron bevestigd dat Oekraïense strijdkrachten een aantal Russische gepantserde voertuigen op Oekraïens grondgebied hebben beschoten en een deel ervan vernietigd. Porosjenko meent nu zelfs dat de meerderheid van de voertuigen is uitgeschakeld.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt op zijn beurt dat Oekraïne Russische voertuigen heeft aangevallen. Het ministerie denkt dat dit is gebeurd om humanitaire hulp aan het oosten van het land te verhinderen. Rusland meldde vrijdag tevens dat Oekraïense militairen een konvooi met hulpgoederen zouden hebben bestookt.

Geef een reactie

Laatste reacties (308)