46

Oekraïne vraagt om VN-vredesmissie

Oekraïense regering stemt in met referendum Oost-Oekraïne ... Interim-president Oleksandr Toertsjinov vraagt Ban Ki-moon om hulp 

De Oekraïense president heeft maandag VN-chef Ban Ki-moon gevraagd een vredesmissie naar Oost-Oekraïne te sturen. Samen met de Oekraïense veiligheidstroepen moeten de blauwhelmen zorgen voor stabiliteit in de regio. De VN-Veiligheidsraad moet nog instemmen met het verzoek, wat niet gemakkelijk zal zijn omdat Rusland over een vetorecht beschikt.


Eerder op de dag zijn er opnieuw rellen uitgebroken. Pro-Russische betogers namen in het oosten van Oekraïne een politiegebouw in, dit keer in de stad Gorlovka. Deze stad ligt vlakbij Donetsk waar al eerder meerdere overheidsgebouwen zijn bezet. Zaterdag werd er ook al een politiebureau bestormd in de stad Slavjansk.

Ondanks het ultimatum dat interim-president Oleksandr Toertsjinov aan de betogers stelde om de wapens in te leveren, gaan de pro-Russische opstandelingen gewoon door met het bezetten van regeringsgebouwen. De opstandelingen lijken niet onder de indruk van het dreigement van Toertsjinov een ”uitgebreide antiterroristische operatie” te starten als zij niet voor maandagochtend 08:00 zouden vertrekken.

De pro-Russische betogers eisen onder andere een referendum over de toekomst van het oosten van het land. De Oekraïense regering is bereid deze eis in te willigen. Toertsjinov heeft voorgesteld het referendum tegelijk te houden met de presidentsverkiezingen op 25 mei. Hij is er namelijk van overtuigd dat de meerderheid een verenigd, onafhankelijk Oekraïne wil. Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid komt het voorstel te laat:

Het is al te ver geëscaleerd. Ik verwacht dat veel Russen helemaal niet zouden meedoen aan zo’n referendum. Van enige samenwerking met Kiev is geen sprake meer.

Godfroid die aanwezig was bij de bestorming in Gorlovka merkt nog weinig van de ferme woorden van Toertsjinov over antiterreur-acties. Ook denkt de NOS-correspondent dat als er vanuit de Oekraïense kant militair wordt ingegrepen, dit niet op klaarlichte dag zal gebeuren:

In de nacht van zondag op maandag kwam voor de tiende keer de VN-Veiligheidsraad bijeen sinds het begin van de crisis in Oekraïne. Weer leverde de spoedzitting niets op. Rusland drong er vooral bij de VS op aan meer druk uit te oefenen op Oekraïne, zodat het land “zou stoppen met het gebruik van geweld tegen het Oekraïense volk en een echte dialoog zou opstarten”. Ook het Westen kreeg van Rusland een tik op de vingers; “Het is het Westen dat zal bepalen of een burgeroorlog in Oekraïne vermeden kan worden”, aldus de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin. Zijn Amerikaanse ambtgenoot, Samantha Power, wees op haar beurt weer naar Rusland. De laatste gebeurtenissen in Oekraïne kwamen haar bekend voor en zijn volgens haar:

een getrouwe kopie van de tactieken die door de Russische troepen gebruikt werden bij het begin van de crisis op de Krim. We weten wie hier achter zit: alleen Rusland is in staat tot een dergelijke actie in deze regio.

Een Russische inval van het oosten is niet alleen een drama voor de Oekraïense regering, maar zou ook desastreus zijn voor de economie van dat land. Veel grote fabrieken en landbouwbedrijven staan in dat deel van Oekraïne en zijn de motor van de nationale economie.

cc-foto: still uit NOS journaal
NOS:  Pro-Russen bezetten weer gebouw
Trouw: Pro-Russische bezetters negeren ultimatum Kiev
DeMorgen: “Tienduizenden Russische soldaten bij grens Oekraïne”

Lees ook op Joop:
Pro-Russische militanten bezetten twee gebouwen Oost-Oekraïne

Geef een reactie

Laatste reacties (46)