Laatste update 20:17
70

Denemarken gaat juwelen vluchtelingen afpakken

De rechtse regering in Denemarken heeft een meerderheid gevonden om een controversieel plan door het parlement te loodsen. Bezittingen van vluchtelingen zullen worden afgepakt om met dat geld hun verblijf te kunnen bekostigen. Dat meldt AFP.

Het voorstel, uit de koker van Søren Pind, de minister van Justitie, roept herinneringen op aan het Duitsland van de jaren dertig en is internationaal met veel kritiek ontvangen. Woensdag wordt het in het parlement besproken, maar het lijkt erop dat het hoe dan ook zal worden aangenomen. De rechts-liberale Venstre, de rechtse Deense Volkspartij (DF), de Liberale Alliantie en de Conservatieve Volkspartij hebben er reeds een akkoord over bereikt met de belangrijkste oppositiepartij, de sociaaldemocraten.

In het voorstel van Venstre staat dat de politie de bevoegdheid moet krijgen om vluchtelingen te fouilleren en om hun bagage te onderzoeken, om geld en kostbaarheden ‘in bewaring te nemen’. De overeenkomst met de sociaaldemocraten behelst dat trouwringen en andere zaken van emotionele waarde niet afgepakt zullen worden.

Onlangs noemde de UNHCR het voorstel van Denemarken een verkeerd signaal naar andere landen, dat als gevolg zou ’angst, xenofobie en een soortgelijke restricties in andere landen’ als gevolg zou kunnen hebben.

Eerder schreven we op Joop: Denemarken wil juwelen van vluchtelingen afpakken

Geef een reactie

Laatste reacties (70)