Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ollongren wil nepnieuws en desinformatie rond verkiezingen aanpakken

  •  
17-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Kamer overlegt over huurwoningen

© DEN HAAG - Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) tijdens een wetgevingsoverleg over de Wet reparatie verhuurderheffing bij gedeeld genot huurwoningen. M

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil een onafhankelijke commissie in het leven roepen die rond de Tweede Kamerverkiezingen op internet op zoek gaat naar nepnieuws en desinformatie. “We hebben geleerd uit andere landen dat er rond de verkiezingen veel desinformatie rondgaat”, verklaart Ollongren tegenover BNR. “Dat kan in Nederland ook gebeuren, en dus moeten we ons daartegen wapenen.”
Volgens de bewindsvrouw is er ‘geen sprake van’ een gedachtenpolitie. Ze benadrukt dat het niet de overheid zal zijn die onjuiste informatie gaat monitoren. “Die rol heeft de overheid niet.” Een onafhankelijke instantie die niet gebonden is aan een politieke partij of ministerie, moet de desinformatie opsporen en daarover berichten.
Sociale media zouden onjuiste berichten vervolgens van een label kunnen voorzien – zoals dat nu al vaak gebeurt met de tweets van Donald Trump. Ollongren overlegt daarover met de techsector.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.