281

OM bekend met beelden MH17

RTL heeft foto's in handen met 'bewijs' voor neerhalen MH17 met raket

RTL Nieuws heeft drie foto’s in handen die een Oekraïnse man heeft genomen van een rookpluim in de buurt van de rampplek. Volgens RTL is die rookpluim mogelijk veroorzaakt door het afschieten van een raket op die plek. De man zegt de foto’s al een paar maanden geleden aan de Oekraïense veiligheidsdienst te hebben gegeven, maar gaf ze nu ook aan journalisten uit onvrede over de duur van het onderzoek.


De foto werd afgelopen zomer al gepubliceerd in The Daily Mail, meld NOS.

RTL onderwierp de foto’s aan een onderzoek. Zo is gecheckt of de foto’s niet digitaal bewerkt zijn en heeft een ex-afdelingshoofd geleide wapens van Defensie de foto’s bekeken. Ook heeft de TU Delft metingen gedaan, met als doel de positie van de rookpluim te bepalen. Op satellietfoto’s is een donkere plek te zien op de akker waar de raket afgevuurd zou zijn. Dit kan duiden op verbrande grond.

Interview

RTL sprak ook met de fotograaf. Die zegt zijn foto’s aan een vriend te hebben overhandigd, die er mee naar de Oekraïnse veiligheidsdienst SBOe stapte. De fotograaf, wiens identiteit om veiligheidsredenen niet bekend wordt gemaakt, werd later geinterviewd door zowel de SBOe als een Nederlandse en Australische onderzoeker van het internationale onderzoeksteam.

Het OM zegt bekend te zijn met de foto’s. Ze maken deel uit van het onderzoek naar de ramp.
RTL Nieuws: Foto’s en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

Beeld afkomstig van The Daily Mail

Geef een reactie

Laatste reacties (281)