22

‘OM pleegt meineed in zaak schietincident Irak’

Openbaar Ministerie hield cruciale getuigenverklaringen achter over schietende Nederlandse luitenant 

Het Openbaar Ministerie heeft opzettelijk cruciale getuigenverklaringen achtergehouden over een schietincident in Irak in 2004. Daarbij kwam de Irakees Azhar Jaloud om. Uit de verklaringen blijkt dat een Nederlandse luitenant als enige heeft geschoten. Dit zegt advocaat Liesbeth Zegveld in Nieuwsuur. Zij heeft een procedure aangespannen bij het Europees Hof in Straatsburg.


Als Zegveld die zaak wint, wil ze de luitenant alsnog laten vervolgen. En overweegt ze het Openbaar Ministerie voor de rechter te brengen voor het plegen van meineed.

Nieuwsuur over het incident:

In april 2004 werd bij een checkpoint in Zuid-Irak de Irakees Azhar Jaloud doodgeschoten. Hij zat in een auto die dwars door een wegversperring reed. De Nederlandse luitenant heeft destijds 28 keer geschoten. De militair deed dit omdat hij dacht dat er uit de auto werd geschoten en dat ook Iraakse militairen het vuur op de auto opende. Het OM vervolgde de Nederlandse militair niet omdat het onduidelijk is wie het fatale schot loste: de Iraakse militairen of de Nederlandse luitenant.

Zegveld:

Toen ik de getuigenverklaringen zag, en concreet in mijn handen had terwijl ik er zo vaak om gevraagd had, was ik gewoon verbijsterd. Ik dacht: dit bestaat niet! Je maakt zo’n zaak gewoon kapot. Je geeft in feite aan: we vervolgen gewoon onze militairen niet dat doen we niet, we pakken hem niet aan.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat een aantal verklaringen niet als stukken in het toenmalige strafdossier zijn gevoegd.

Nieuwsuur: Advocaat Zegveld: ‘OM pleegt meineed’

Geef een reactie

Laatste reacties (22)