10

OM-topman: ‘We tappen ons suf’

Volgens procureur-generaal Marc van Nimwegen tappen politie en justitie onnodig veel telefoons en dataverkeer af

Politie en justitie tappen onnodig veel telefoons en dataverkeer af. Dat heeft procureur-generaal Marc van Nimwegen – een van de belangrijkste mensen in de top van het Openbaar Ministerie – gezegd tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van het Tijdschrift voor de Politie. Volgens Van Nimwegen gaat het beleid ten koste van de opsporingscapaciteit en de kwaliteit van het opsporingswerk.

Het is al langer bekend dat Nederland wereldwijd koploper is op het gebied van het afluisteren van telefoongesprekken en het aftappen van internetverkeer. Van Nimwegen is op zich geen tegenstander van afluisteren, maar waarschuwt wel voor willekeur: 

Het kan heel nuttig zijn bij sterke vermoedens over criminaliteit en je bewijsmateriaal wil verzamelen. Maar we tappen ons inmiddels suf in Nederland. Tappen moet geen pavlovreactie van de politie en het OM worden.

Van Nimwegen wijst erop dat er soms onnodig en lang inbreuk wordt gemaakt op de privacy van burgers. Bovendien moeten al die gesprekken worden uitgewerkt, wat ten koste gaat van de opsporingscapaciteit en veel geld kost. Volgens de procereur-generaal moeten politie en justitie nadenken over slimmere methodes om informatie te verzamelen, bijvoorbeeld door het analyseren van sociale netwerken.

cc-foto: rjnagle

Geef een reactie

Laatste reacties (10)