40

OM verdenkt nóg twee VVD’ers van corruptie

De Kruif neemt ontslag ... Ploeg en Bats zouden geprobeerd hebben burgemeestersbenoeming Stichtse Vecht te beïnvloeden

De lijst met corruptieverdachten uit de VVD-gelederen wordt steeds langer, het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland wees vandaag opnieuw twee VVD-politici aan als verdachte. Het zou gaan om Piet Ploeg, oud-wethouder in Stichtse Vecht, en Rob Bats, oud-burgemeester in Haren. Volgens het OM heeft het duo geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van Bats te beïnvloeden. Dat meldt NRC dinsdag.

Updates onderaan

De zaak kwam aan het licht door het afluisteren van telefoongesprekken van de fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de VVD in Stichtse Vecht, die vorige maand werd aangehouden op verdenking van hennephandel en het witwassen van drugsgeld.  Volgens de politie speelde De Kruif als lid van de vertrouwenscommissie informatie door over de sollicitatieprocedure aan oud-wethouder Piet Ploeg, zoals welke vragen en welke casus aan de sollicitanten zouden worden voorgelegd. Met behulp van die informatie zou partijgenoot Rob Bats vervolgens benoemd moeten worden.

Het OM heeft huiszoeking verricht bij Ploeg, die volgens opsporingsbronnen wordt verdacht van het medeplegen van schending van de geheimhoudingsplicht. Ploeg laat weten ‘geen behoefte te hebben om te reageren’ en niet op de hoogte te zijn van de verdenkingen:

Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.”

Oud-burgemeester Bats kan worden verdacht van passieve ambtelijke omkoping.

Update 15.00 uur:
VVD-gemeenteraadslid Kathalijne de Kruif heeft ontslag genomen. De VVD in de gemeente Stichtse Vecht schrijft in een verklaring:

Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer in de politiek actief is.”

De Kruif zit momenteel vast op verdenking van hennepteelt en witwassen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (40)