95

OM vervolgt anti-Zwarte Piet-demonstrant Gouda

Kno'Ledge Cesare wordt wederspannigheid en mishandeling van een agent ten laste gelegd

Het OM gaat de strafzaak tegen anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie (beter bekend als Kno’Ledge Cesare) doorzetten. Afriyie, die vorig jaar gearresteerd werd tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda, wordt wederspannigheid (verzet bij arrestatie) en mishandeling van een agent ten laste gelegd. De aangifte van een agent, die volgde op zijn arrestatie, kostte hem eerder al zijn baan als beveiliger.


Woensdag werd bekend dat het sepot-verzoek van de advocaat van Afriyie is afgewezen en dat het OM de vervolging voor wederspannigheid en mishandeling van een agent doorzet. Of de agent die aangifte deed van mishandeling daarbij letsel heeft opgelopen is niet bekend, maar de verdediging van Afriyie heeft bij het OM alle mogelijke bewijsstukken opgevraagd om zich op de strafzaak te kunnen voorbereiden.

Afriyie zelf spreekt in een reactie aan Joop van een ‘rare zaak’: 

De beelden spreken voor zich. Je moet niet vergeten; ik ben door vier agenten besprongen, dus je moet je afvragen of – mocht er al iemand letsel hebben opgelopen – dat niet door henzelf komt.

Deze rechtszaak is te belachelijk voor woorden. Het lijkt wel alsof het OM op zoek is naar een zondebok voor wat er in Gouda is gebeurd. Op het filmpje hoor je ook: ‘Hij moet apart aangehouden worden.’ En als je de beelden bekijkt zie je duidelijk dat ik niets anders deed dan alle anderen.

De activist is naast stomverbaasd ook angstig voor de implicaties van een justitieel apparaat dat democratisch en vreedzaam protest zo hard neerslaat:

De macht ontmoedigt burgers op deze manier om op te komen voor hun rechten en te strijden voor rechtvaardigheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)