Laatste update 15:06
18

OM volgt opdracht Bouterse en staakt rechtszaak Decembermoorden

Het Openbaar Ministerie in Suriname geeft gehoor aan de opdracht van president Desi Bouterse om de vervolging tegen hem en zijn handlangers voor 15-voudige moord te staken. Dat heeft procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigd aan de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Gisteren maakte minister van Justitie Van Dijk-Silos al bekend dat Bouterse het proces over de Decembermoorden opnieuw zou blokkeren. Bouterse maakt voor het blokkeren gebruik van artikel 148 van de Surinaamse grondwet, dat hem als president het recht geeft vervolging te staken in het belang van de staatsveiligheid. Bouterse beweert dat er een ‘constitutionele crisis’ is ontstaan door de dreigende vervolging en het buiten werking stellen van de Amnestiewet door de Surinaamse krijgsraad.

De grote vraag is wat de krijgsraad nu gaat doen. Volgens de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Harish Monorath, kan dit het einde betekenen van de vervolging van de schuldigen van de Decembermoorden:

Ik heb geen enkel wetsartikel gevonden waaruit blijkt dat de rechters de zaak kunnen voortzetten als het OM afziet van verdere vervolging. Want dat gaat het OM donderdag doen. Ze stoppen op last van de regering de vervolging. De procureur-generaal kan deze opdracht van de regering niet naast zich neerleggen.

Nabestaanden en een parlementslid van de Surinaamse oppositie zijn echter van mening dat Bouterse zich opnieuw schuldig maakt aan inmenging in een lopende rechtszaak. Dat was eerder deze maand aanleiding voor de krijgsraad en de hoogste rechters van het Hof van Justitie om het proces – dat sinds 2012 stil lag vanwege de omstreden Amnestywet die Boutserse toen aannam – te hervatten.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)