99

OM wil agent die Rishi doodschoot nu helemaal niet meer vervolgen

Update: OM kwam eerder familie Rishi tegemoet; voegde moord toe aan aanklacht 

De nabestaanden van de 17-jarige Rishi Chandrikasing, die vorig jaar op het treinstation in Den Haag door een agent werd doodgeschoten, willen een zwaardere tenlastelegging voor de agent. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de agent voor doodslag, de familie eist vervolging op basis van moord. Ook willen ze dat de collega’s van de agent worden vervolgd voor het niet reanimeren van Rishi.


Update 16.45
Het OM eist dat de agent die de Rishi doodschoot wordt ontslagen van iedere rechtsvervolging. De agent heeft terecht “aanhoudingsvuur gebruikt”, stelde openbaar aanklager Wouter Bos voor de rechtbank in Den Haag.

In principe acht Bos doodslag bewezen. Maar de hele situatie overziend, moet de agent daarvoor niet worden gestraft, vindt hij. Trouw schrijft hierover: 

Er waren serieuze aanwijzingen dat er een vuurwapengevaarlijke verdachte was die er ook nog eens vandoor ging toen hij duidelijk werd gewaarschuwd. De houding die de agent aannam om op de benen van de verdachte te schieten was correct, hoewel hij wel te snel liep. Bovendien, zo stelde de aanklager, moest het besluit ‘in een split-second’ worden genomen.

De advocaat van de familie, Michael Ruperti, noemde de eis “uitermate teleurstellend”. Dit komt keihard aan bij de familie”, zei hij. De familie hoopt dat de rechter anders tegen de zaak aankijkt. “We hopen dat hij meeneemt dat het geen noodzakelijk vuur was.”

Update 09.45
De agent die maandag terecht staat voor het neerschieten van de 17-jarige Rishi, wordt toch vervolgd voor moord. Dat meldt onder meer Nu.nl. Wouter Bos, de Officier van Justitie, wil hiermee tegemoet komen aan de wens van de ouders van het slachtoffer. Bos benadrukt dat hij vindt dat er geen sprake is van voorbedachte rade. Hij zal bij de rechtbank dan ook vrijspraak vragen voor moord.

Eerder

De agent staat maandag voor de rechtbank in Den Haag. Het OM vervolgt de agent voor doodslag, maar dat is niet voldoende voor de familie. “Zij vrezen een milde strafeis voor de agent door het OM. Ook vinden zij de kwalificatie ‘doodslag’ te licht. Ze willen dat hij vervolgd wordt voor moord”, aldus de advocaat Michael Ruperti.

De advocaat verklaart waarom hij aanknopingspunten voor een zwaardere eis in het dossier ziet:

“De agent loopt terwijl hij schiet. Het slachtoffer is in zijn nek geraakt terwijl hij wegrende. Er is mijns inziens geen sprake van noodweer en hij overtreedt duidelijk de schietinstructies die gelden voor een aanhouding. Daarbij moet je stilstaan en mag je alleen op de benen van een verdachte schieten […] Het duurt meer dan een minuut voor dat met reanimatie wordt begonnen. En dan nog niet eens door de agent die het eerste bij Rishi was. Hij sommeert een ander met reanimatie te beginnen.

Volgens strafrechtgeleerden maken de ouders weinig kans om de aanklacht te laten verzwaren. De tenlastelegging hoort bij de bevoegdheid van het OM. Indien de klachten over de reanimatie gegrond worden verklaard, dan kan dat wel in een nieuwe rechtszaak aan de orde komen. Geen van de agenten wordt daar op dit moment namelijk strafrechtelijk voor vervolgd.

Lees ook op Joop: Ouders Rishi doen aangifte van moord,  Ernstig misbruik van geweld bij Haagse politie

NOS: Familie Rishi:moord,geen doodslag

Geef een reactie

Laatste reacties (99)