679

OM wil volledige vrijspraak Wilders

UPDATE: Rechtsfilosoof Theo Rosier: 'Uitlatingen Wilders over rechtbank kwalijk' …  Openbaar aanklagers: Vrijspraak op alle punten... Wilders zaait geen haat, want uitspraken missen element van ophitsing.... Uitpraken over Koran zetten niet aan tot discriminatie... vergelijking van Koran met Mein Kampf 'kan functioneel zijn'

Het openbaar ministerie (OM) heeft vrijdagmiddag vrijspraak geëist tegen Geert Wilders voor haatzaaien. Het OM vindt dat niet selectief naar de omstreden uitlatingen van Wilders gekeken mag worden. Wilders zou ook heus nuancerende opmerkingen hebben gemaakt over moslims. Dat betoogden althans de aanklagers mr. B. van Roessel en mr. P. Velleman vrijdagmorgen bij de rechtbank in Amsterdam.


De officieren van justitie stonden vrijdag stil bij de aanklacht van aanzetten tot haat of discriminatie door Wilders, zo meldt het Refromatorisch Dagblad. Het strafrechtartikel over aanzetten tot haat of discriminatie (137 d) is “buitengewoon lastig te doorgronden”, aldus de aanklagers vrijdagmorgen. In “aanzetten” moet een element van “ophitsing en opruiing” zitten.

Sommige citaten zetten weliswaar aan tot haat tegen moslims als ze los van de context worden bezien, vindt het OM. Als echter de gehele teksten worden bekeken waar de citaten uit komen, blijkt dat Wilders zich verzet tegen de groeiende invloed van de islam en dat hij zich niet richt tegen moslims als zodanig. Wilders bepleit daarom geen haat tegen moslims, concludeert justitie. Dat meldt Trouw.

De NOS meldt dat Justitie vindt dat de uitspraken van Wilders niet voldoen aan de wettelijke criteria voor haatzaaien. De uitspraken hebben niet geleid tot een tweedeling in de samenleving waardoor groepen tegenover elkaar kwamen te staan, zegt het OM.

Haatzaaien was het tweede deel van de aanklacht tegen de PVV-leider. De andere pijler, groepsbelediging, is eerder deze week besproken. Het OM vindt dat Wilders van groepsbelediging moet worden vrijgesproken.

UPDATE 16.15
Het OM vindt dat Geert Wilders met zijn uitlatingen over de Koran ook niet heeft aangezet tot discriminatie. Dat meldt de Volkskrant.

Uitspraken over het verbieden van de Koran kunnen volgens het OM als discriminerend worden opgevat, maar omdat Wilders het verbod via democratische weg wil bewerkstelligen is er geen sprake van aanzetten tot discriminatie “zoals dat in de wet bedoeld is”. In de woorden van het OM: ‘De context maakt dat de uitlating niet strafbaar is.’

Ook de vergelijking van het voor moslims heilige boek met Mein Kampf “kan functioneel zijn”. De vergelijking is ‘weliswaar grof’ maar daarom “niet strafbaar”, aldus het Openbaar Minister.

Reformatorisch Dagblad: OM: Niet selecteren in uitspraken Wilders

Trouw: OM: Wilders zette niet aan tot haat

NOS: OM: Vrijspraak Wilders voor haatzaaien

Volkskrant: OM: Wilders zette niet aan tot discriminatie

Geef een reactie

Laatste reacties (679)