5

Ombudsman: Weekers heeft gefaald met Bulgarenaanpak

'Staatssecretaris heeft zijn taak zwaar onderschat'

Voormalig staatssecretaris Weekers van Financiën heeft met zijn rigoureuze aanpak met de Bulgarenfraude duizenden Nederlanders in financiële nood gebracht. Dat zegt de Nationale Ombudsman over de handelwijze van Weekers die de Belastingdienst onder druk zette om direct een eind te maken aan de Bulgarenfraude en uitbetalingen van toeslagen te blokkeren.

Updates onderaan artikel
De Ombudsman Frank van Dooren onderzocht de aanpak van Weekers en oordeelt:

De ombudsman kan niet anders concluderen dan dat de staatssecretaris deze operatie zwaar heeft onderschat.

Weekers stond onder druk van de Tweede Kamer die eiste dat er meer boetes geëind zouden worden. Daarop voerde de staatssecretaris de één-bankrekeningnummer-maatregel versneld door waardoor veel burgers onterecht de dupe werden. De betalingen van 177.000 burgers werden in één keer opgeschort en zij kregen hun toeslagen pas één of drie maanden later. De ombudsman oordeelt dat de fiscus had moeten kiezen voor het beleid om rekeningen eerst te controleren voorts ze te blokkeren.

Het risico en de schadelijke gevolgen van de vertragingen werden bij de burger neergelegd, concludeert de Ombudsman. Veel van de gedupeerden waren financieel afhankelijk van de tijdige betaling van toeslagen en teruggaven.

Na een Kamerdebat over de kwestie trad Weekers in januari dit jaar af.

Update 15:24
Staatssecretaris Wiebes wijst naar de media en de samenleving voor het te vroeg invoeren van het huidige toeslagensysteem. Het ministerie van Financiën zegt namens de staatssecretaris:

Onder sterke maatschappelijke en publicitaire druk werd de invoering door de toenmalige staatssecretaris versneld met een overgangstermijn van zeven maanden.

NOS: Ombudsman tiks fiscus op de vingers

NRC: ‘Weekers heeft gefaald bij aanpak Bulgarenfraude’

cc-foto: EU Council Eurozone

Geef een reactie

Laatste reacties (5)