11

Omstreden Israëlische minister ontkent in eigen land Nederlands protest

'Nederlandse politici brachten nederzettingen niet ter sprake'

De rechts-extremistische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman stelt in een interview met de Israëlische radio dat er in Nederland tijdens zijn omstreden bezoek geheel niet is geprotesteerd.

Door redactie Joop

Het protest van minster Verhagen tegen de illegale bouw van nederzettingen heeft op zijn Israëlische collega geen enkele indruk gemaakt. De extremistische Lieberman bezocht vorige week Nederland en Denemarken. In een interview met de Israelische immigrantenradio REKA dat is overgenomen op de site van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt hij dat de kwestie geen echte issue is. “De kwestie is nooit ter sprake gebracht in commissies voor Buitenlandse Zaken, noch in Nederland, noch in Denemarken”. Het interview is in het Russisch afgenomen, de moedertaal van Lieberman.
Gevraagd naar de protestdemonstraties in Nederland verklaart hij dat hij er wel naar gezocht heeft maar ze niet kon ontdekken. “Ik had een microscoop mee moeten nemen. Het protest was alleen zichtbaar in de media.”

Ook het kamerlid Martijn van Dam, fel opponent van de politiek van Lieberman, maakte geen indruk op de Israëlische politicus die berucht is om zijn provocerende uitspraken. “Hij gedroeg zich heel vreedzaam tijdens mijn bezoek aan de vaste kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, stelde een enkele vraag en ik heb hem een duidelijk antwoord gegeven.”

De lezing van Lieberman is in strijd met verklaringen van Verhagen en parlementsleden. Verhagen verklaart op de site van zijn eigen ministerie krachtig geprotesteerd te hebben tegen het nederzettingenbeleid. Ook de kamerleden stelden dat gedaan te hebben.
Lieberman dineerde ’s avonds privé met Geert Wilders.

Deze week bezoekt Lieberman opnieuw Europa voor een tour langs Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië.

Het complete interview met Lieberman (Engelstalig)

Geef een reactie

Laatste reacties (11)