14

Omstreden onkruidverdelger Roundup verboden in Frankrijk

De omstreden onkruidverdelger Roundup wordt verboden in Frankrijk, heeft een administratieve rechtbank in Lyon besloten. Het al jaren controversiële goedje, bekend geworden toen het nog werd verkocht door toenmalig chemieconcern Monsanto, werd eerder al door de Franse president Emmanuel Macron ontoelaatbaar verklaard. Hij wil dat Roundup in 2021, als de Europese periode van goedkeuring afloopt, niet opnieuw vijf jaar verkocht mag worden.

Roundup is al jaren onderwerp van discussie. Het is bedoeld om onkruid te verdelgen, maar tegenstanders zeggen dat het meer kapot maakt dan alleen onkruid. Glyfosaat is een van de hoofdbestanddelen van Roundup en zou kankerverwekkend zijn. Monsanto heeft zich jarenlang agressief tegen verzet tegen die beschuldiging, maar steeds vaker grijpen rechters in. In België is glyfosaat sinds oktober vorig jaar al in de ban. Phytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, heeft hiertegen bezwaar aangetekend omdat het verbod volgens de organisatie niet onderbouwd is.

Door de gerechtelijke uitspraak over het niet verlenen van een vergunning om het middel te verkopen lijkt Bayer, inmiddels eigenaar van Monsanto, een kat in de zak gekocht te hebben. Hoe Monsanto zo lang haar gang kon gaan en hoe ze te werk ging, is te zien in deze aflevering van Zembla:

Cc-foto: Mike Mozart

Geef een reactie

Laatste reacties (14)