17

Omstreden wet Wisconsin op slinkse wijze goedgekeurd

'In 30 minuten verloor de Amerikaanse staat vijftig jaar burgerrechten'

Het is de Republikeinen in de Amerikaanse staat Wisconsin gelukt om de omstreden wet die de doodsteek is aan de ambtenarenvakbonden goed te keuren. De 14 Democraten die de stemming boycotte zodat er geen geldige stemming kon plaatsvinden, konden niets meer doen. Republikein Scott Walker had de wet aangepast zodat een vereiste minimum aan stemmen niet meer nodig was om de wet goed te keuren.

De stemming vond plaats onder luid protest. “De hele wereld kijkt!” en “Jullie zijn lafaards”, schreeuwden de demonstranten terwijl politie de deur van de senaatskamer blokkeerde, schrijft de BBC. De afgelopen drie weken hebben de Amerikanen in Wisconsin alles gegeven om de wet te blokkeren.

De wet die is aangenomen verbiedt ambtenaren-cao’s en zorgt voor een verlaging van het ambtenarensalaris. Democraat Mark Miller is furieus.

“In dertig minuten hebben achttien senatoren vijftig jaar burgerrechten in Wisconsin ongedaan gemaakt. Hun oneerbiedigheid voor het volk van Wisconsin en hun rechten is een schande, die niet vergeten zal worden.”

Walker meent dat de broekriem aangehaald moet worden vanwege de economische crisis, maar tegenstanders menen dat hij de macht van de vakbonden wil inbinden om zo uiteindelijk een permanente meerderheid te krijgen. Vakbonden zijn de belangrijkste financiële en organisatorische krachten in de kiescampagnes van de Democraten.

Scott Walker kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Walker wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen. De maatregelen blijven alleen de politievakbond en de brandweer bespaard.

Lees meer op Joop over het protest in Wisconsin: Politici Wisconsin verstoppen zich om stemming te boycotten

BBC: Wisconsin: Republicans pass public-sector union curbs
cc-foto: Antrover

Geef een reactie

Laatste reacties (17)