6

Omvangrijke fraude ABN Amro in Dubai

Klanten ontdoken strengere regels en straffen door gebruik te maken van private banking in plaats van handelsverkeer

Vrijwel de gehele top van ABN Amro in Dubai is ontslagen nadat een grote fraudezaak aan het licht kwam waarbij Indiase privatebankingklanten onder valse voorwendselen rekeningen openden om honderden niet toegestane zakelijke transacties uit te laten voeren. Dat deden de klanten met medewerking van ABN Amro-bankiers. Dat schrijft het Financieel Dagblad woensdag.

De ABN Amro-bankiers hielpen de Indiase klanten met de fraude omdat er voor private banking veel lichtere compliance- en controleregels worden gehanteerd. Voor riskantere handelsverkeer gelden strengere regels tegen criminaliteit, witwassen en terrorismebestrijding.

Het FD schrijft op haar site:

De bank deed ook de administratie voor de bedrijven die hun handelstransacties illegaal via de vermogensrekeningen lieten lopen. Op het kantoor zijn getekende blanco formulieren aangetroffen die de bankiers carte blanche gaven voor niet-toegestane transacties.

De lokale toezichthouder, Dubai Financial Services Authority (DFSA) heeft de frauduleuze activiteiten in onderzoek. De Nederlandse Bank geeft aan op de hoogte te zijn van de zaak.

Financieel Dagblad: ABN Amro stuurt topbankiers in Dubai weg na fraude (betaald)

Cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (6)