Laatste update 10:29
17

‘Omwonenden Chemours moeten moestuin mijden’

Wie in de directe omgeving van het bedrijf Chemours in Dordrecht woont, doet er goed aan geen groente en fruit uit eigen tuin meer te eten. Daarvoor waarschuwen wetenschappers in de Volkskrant. Volgens hen is er een reëel gevaar dat de moestuinen bedekt zijn met de giftige stof GenX.

Een week geleden werd al bekend dat GenX op meer plekken in het Zuid-Hollandse drinkwater terecht is gekomen dan voorheen werd gedacht. Evenwel zou de hoeveelheid niet gevaarlijk zijn, aldus wetenschappers van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In hoeverre dat ook geldt voor de giftige stoffen die op de bladeren van planten terecht is gekomen, is onduidelijk.

Volgens een toxicoloog van de Universiteit Utrecht moeten mensen stoppen met het eten uit eigen tuin, tot bekend is in welke mate de planten besmet zijn. Hij roept de overheid op om grondig onderzoek te doen naar de schadelijke gevolgen voor de omgeving. Behalve GenX zijn er ook concentraties PFOA ontdekt; een kankerverwekkende stof die vroeger werd gebruikt voor de productie van teflon en tegenwoordig op de Europese lijst van zeer zorgwekkende stoffen staat.

Bronnen: Volkskrant, NOS / cc-foto: trein foto

Geef een reactie

Laatste reacties (17)