22

Ondanks protest behandelaars kreeg vrouw (80) euthanasie

Rond de euthanasie-aanvraag ontstond een conflict tussen de familie en de Levenseindekliniek aan ene kant, en behandelaars van het verpleeghuis aan de andere kant

Een Levenseindekliniek heeft gisteren euthanasie verleend aan een 80-jarige vrouw uit Vlissingen, terwijl haar behandelend arts en de psycholoog de vrouw ‘niet wilsbekwaam’ vonden

Zorginstelling WVO hield de euthanasie (gepland in maart) in eerste instantie tegen, omdat het de vrouw niet wilde laten vertrekken uit het verpleeghuis. Pas na tussenkomst van twee rechters kon de vrouw gisteren uit het verpleeghuis worden opgehaald door familie, waarna de euthanasie is uitgevoerd. Het kwam nooit eerder voor dat de Levenseindekliniek een euthanasie heeft moeten uitstellen vanwege een juridisch conflict.Rond de euthanasieaanvraag van de 80-jarige vrouw is de afgelopen weken een conflict ontstaan tussen de familie van de vrouw en de Levenseindekliniek aan ene kant, en behandelaars van verpleeghuis Ter Reede aan de andere kant.

Zaak stelt nieuwe euthanasiediscussie aan de kaak
De Levenseindekliniek en de familie van de vrouw stellen dat de vrouw de wens had te overlijden, en dat zij die beslissing bij haar volle verstand heeft genomen. De behandelaars in het verpleeghuis vonden dat de vrouw niet meer in staat was een afgewogen beslissing te nemen over haar euthanasieverzoek. Ze was naar hun mening niet wilsbekwaam, een voorwaarde om euthanasie te mogen krijgen in Nederland. De rechtbanken in Middelburg en Utrecht stelden afgelopen dinsdag de familie in het gelijk.

De zaak legt een nieuwe discussie bloot rond euthanasie, omdat de voorzieningenrechters het oordeel van de Levenseindekliniek zwaarder hebben gewogen dan dat van de behandelend verpleeghuisarts. De Levenseindekliniek liet het verzoek beoordelen door een eigen huisarts, een onafhankelijke tweede arts (SCEN-arts) en een onafhankelijke psychiater. Die oordeelden dat de vrouw ten aanzien van haar euthanasiewens wilsbekwaam was.

Dat er een noodzaak is om onduidelijkheid in de euthanasiediscussie weg te nemen blijkt ook uit het feit dat het aantal gehonoreerde euthanasie verzoeken in het afgelopen jaar is toegenomen. Dit geldt ook voor het aantal verzoeken dat is ingediend. Meer mensen maken dus gebruik van de mogelijkheid om eerder het leven te beëindigen. Meer lezen: klik hier. 

Rechter: gespecialiseerde medische kennis niet aanwezig

Het verpleeghuis baseerde zijn mening op rapporten over het algehele cognitieve functioneren van de vrouw. Die rapporten werden geschreven door de behandelend verpleeghuisarts, de psycholoog in dienst van het verpleeghuis en met observaties van het personeel.

De rechter oordeelde dat het interpreteren van een euthanasieverzoek “gespecialiseerde medische kennis en ervaring” veronderstelt waarvan “niet is gesteld of gebleken dat de medewerkers van WVO daarover beschikken”.

CC Foto: School of Veterinary Medicine and Science University of Nottingham
NRC.nl: Vrouw (80) krijgt euthanasie tegen wil van haar behandelaars

Geef een reactie

Laatste reacties (22)