15

Onderdrukking van gelovige vrouwen neemt toe

Sociale vijandigheid tegen christenen en moslims in evenveel landen

In een derde van de 198 landen en gebieden was er in 2012 sprake van vijandig gedrag tegen gelovigen. Dat is een record in vergelijking met de vijf andere jaren dat het onderzoek naar religieuze intolerantie werd verricht door het Amerikaanse Pew Research. In 2007 ging het nog om een kwart van de landen.


De onderzoekers zeggen dat het verband niet is aangetoond maar noemen het opvallend dat geweld tegen vrouwen die religieuze symbolen dragen, zoals een hoofddoek, vaker voorkomt in landen waar de overheid regels op dat gebied heeft uitgevaardigd. Dat is in 54 landen het geval. Het rapport signaleert voor het eerst een forse stijging van geweld tegen gelovigen in China, bijvoorbeeld tegen vrouwen bij wie de hoofddoek wordt afgerukt. Ook staken boeddhistische monniken een moskee in brand. Sektarisch religieus geweld kwam het meeste voor in het Midden-Oosten en de Arabische wereld.

Driekwart van de wereldbevolking woont in landen waar religie met wetten is ingeperkt. De zwaarste beperkingen gelden in Egypte, Indonesië, Rusland, Pakistan en Burma als rekening wordt gehouden met zowel de wettelijke regels als met de sociale intolerantie.

Wie vrij wil zijn van intimidatie en regelgeving aangaande religie is het beste af op de Kaapverdische eilanden. Daar werden 0 gevallen geregistreerd.

Het rapport vind je hier

Geef een reactie

Laatste reacties (15)