93

Onderhandelingen over Oekraïne ‘moeilijk’

Toch enige vooruitgang geboekt

De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland hebben in Berlijn gesproken over de situatie in Oekraïne. De Oekraïense minister Pavlo Klimkin noemde de gesprekken, die bijna 5 uur duurden, “moeilijk”.

Dat meldt BNR. Klimkin liet op twitter weten: “Om dingen in beweging te zetten, moet je veel langer dan 5 uur in gesprek gaan”. Er moet nog gekeken worden in welke vorm de gesprekken een vervolg krijgen, zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken na afloop. Hij sprak over ‘open gesprekken’ en zei dat er sprake was van vooruitgang: “Ons doel is een staakt-het-vuren en het voorkomen van nieuwe slachtoffers”. En uiteindelijk een stappenplan dat een einde moet maken aan het geweld in Oost-Oekraïne.

Steinmeier waarschuwde dat er geen ‘simpel recept’ bestaat. “Daarom is het zo belangrijk dat we met zijn allen op dit moment samen aan tafel zitten.” De Russische delegatie ontkende wederom steun te verlenen aan de Oekraïense separatisten. Maar Alexander Zakharchenko, een van de leiders van de separatisten in Donetsk, zegt dat hij versterkingen en materieel van het Russische leger heeft ontvangen. Intussen claimt het Oekraïense regeringsleger vooruitgang in de strijd rond Loegansk.

Lees ook: Oekraïne roept NAVO en EU om militaire hulp 

Geef een reactie

Laatste reacties (93)