3

‘Ondernemen in Nederland steeds makkelijker’

Wereldbank: Omstandigheden om een eigen bedrijf op te richten zijn verbeterd ... Nederland stijgt naar 28 op ranglijst

Ondanks de economische crisis en de gevolgen hiervan (werkloosheid, lagere consumentenuitgaven etc.) zijn de omstandigheden voor ondernemers in Nederland in het afgelopen jaar alleen maar verbeterd. De Wereldbank concludeert in haar jaarlijks rapport dat het in Nederland makkelijker is geworden om een onderneming te starten. Ook zijn vastgoedtransacties inzichtelijker gemaakt, waardoor Nederland stijgt op de jaarlijkse ranglijst van de ontwikkelingsbank. Nederland staat nu op de 28ste plaats.

Het land met het vriendelijkste klimaat is Singapore. De top vijf bestaat uit Hong Kong, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Denemarken. Onderaan de lijst bungelt de Republiek Tsjaad.

De meeste hervormingen vonden plaats in Oekraïne (112de), Rwanda (32ste) en Rusland (92ste). Die landen deden het meest hun best om het ondernemingsklimaat te verbeteren.

Op basis van 10 indicatoren meet de Wereldbank onder meer hoe makkelijk het is een onderneming te starten en hoe open een land is voor internationale concurrentie. Ook wordt gekeken naar belastingregels en faillissementswetgeving.

Jim Yong Kim, Wereldbankpresident, verklaart:

In een economie met goede regels worden bedrijven beter in staat gesteld om banen te creëren, een stap in de richting om armoede de wereld uit te helpen.”

In totaal hebben twintig landen sinds 2009 hun regels verbeterd. Negen van die landen bevinden zich in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

The World Bank: Doing Business Report: Economies Step Up Reform

cc-Infographic: Doing Business

De Volkskrant: ‘Ondernemingsklimaat Nederland verbeterd’

Geef een reactie

Laatste reacties (3)