Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ondernemers dagen Schippers uit: maak duurzaam ondernemen aantrekkelijk

  •  
03-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Laatste ministerraad voor reces

© 2017-04-21 08:28:07 DEN HAAG - Edith Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt aan op het Binnenhof voor de laatste ministerraad voor het meireces. ANP BAS CZERWINSKI

‘Duurzaam’, ‘groen’ en ‘klimaat’, tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen de thema’s nauwelijks aan bod. Hoe urgent het ook is om klimaatverandering tegen te gaan. Met GroenLinks aan de formatietafel, is de hoop op een coalitie met wellicht iets meer dan een groen randje, maar van wat er besproken wordt aan tafel is nagenoeg niets bekend. Reden te meer voor ondernemers om informateur Edith Schippers een brief te sturen en te benadrukken dat duurzaam ondernemen vanuit de overheid ondersteund moet worden.
Marjolein Demmers, directeur van De Groene Zaak, legt uit waar de overheid het beleid nog kan verbeteren:
"Bijvoorbeeld, het belastingstelsel: je kunt heel goed vervuilen zonder dat er kosten aan gekoppeld zitten. Ook CO2 kun je nog steeds uitstoten zonder daar een prijs voor te hoeven betalen. Dat is natuurlijk heel tegenstrijdig met elkaar. Dan kun je wel subsidie gaan geven voor duurzame maatregelen, maar je kunt ook zeggen: we gaan onze economie zo inrichten dat alle pijlen de goede kant op wijzen. Dan maak je het ondernemers makkelijker."
De ondernemers van ondernemersorganisatie De Groene Zaak en Royal HAskoningDHV hebben een tiental punten opgesteld die ze de informateur op het hart willen drukken. De punten in de brief :
– Zorg dat duurzaam ondernemen loont – Durf grenzen te stellen! – Creëer experimenteerruimte en vertaal successen naar wettelijke ruimte – Daag de markt uit en koop in op de beste duurzaamheidsprestaties – Verplicht transparantie, zodat meer marktwerking ontstaat in duurzaamheid – Vertaal duurzaamheidsbeleid en -opgaven actief naar sectoren en convenanten – Bied een stabiele beleidscontext, inclusief een klimaatwet – Investeer in innovatie, duurzame en smart-technology! – Geef in mededingingsregels meer ruimte voor samenwerken in duurzaamheid – Stuur transities door samen te werken met duurzame koplopers

Meer over:

politiek, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.