Laatste update 15:13
52

Onderwijsorganisaties: ‘geef geen schooladvies aan een kind in groep acht’

Het geven van schooladvies aan kinderen in groep acht is veel te vroeg. Pas in het derde jaar van de middelbare school horen zij een definitief advies te krijgen voor het vmbo, havo of vwo. Dat staat in een onderwijspact, gemaakt door onderwijsorganisaties. Zij pleiten voor een brede onderbouw, waarin leerlingen van alle niveaus bij elkaar zitten tot ze 15 jaar zijn.

De onderwijsorganisaties ervaren dat zowel leerlingen als scholen te veel druk voelen door de schooladviezen op de basisschool. De vroege selectie van kinderen zorgt voor een toename van stress-gerelateerde klachten, zoals overspannenheid of een burn-out. Niet alleen leerlingen, maar ook leraren zijn hier het slachtoffer van. Door het schooladvies uit te stellen, ontstaat er meer kansengelijkheid. Vrije scholen en zogenaamde tienerscholen zijn hier voorbeelden van.

Het onderwijspact presenteert de plannen voor de toekomst van het onderwijs in Nederland. Het is opgesteld door onder meer LAKS, CNV Onderwijs, de VO-raad en de MBO Raad.

Met de goedkeuring van het pact zullen leerlingen pas in het derde jaar worden ingedeeld op een bepaald niveau. Door middel van maatprogramma’s kunnen kinderen zich op die manier het beste ontwikkelen, aldus de onderwijsorganisaties. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt.

Het pact wordt vanmiddag gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Mocht het worden goedgekeurd, dan zal het onderwijs een flinke verandering moeten doorgaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (52)