Laatste update 13:24
231

Onderzoek: slimme, empathische mensen vaker links

Uit nieuw Belgisch onderzoek blijkt dat mensen die niet goed kunnen omgaan met emoties en zich minder goed kunnen verplaatsen in anderen, vaker rechts-autoritair denken en een voorkeur hebben voor sociale dominantie. Dat schrijft De Morgen.

Volgens hoofdonderzoeker Alain Van Hiel, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Gent, wijzen zijn tests onder 983 Belgische volwassenen uit dat linkse mensen gemiddeld iets beter kunnen omgaan met ‘emotionele complexiteit’.

De cognitieve tests in de studie bevestigen daarnaast wat eerder al bleek, namelijk dat ook wie lager scoort op cognitieve-intelligentietests vaker rechtsgezind is. Wie zowel lager scoort op IQ als op emotionele intelligentie, is het veel vaker eens met uitspraken als ‘Het witte ras is superieur aan alle andere rassen’.

De psycholoog waarschuwt wel voor al te overhaaste conclusies. Het verband tussen (emotionele) intelligentie en politieke overtuiging is niet groot en niet oorzakelijk. Zo zijn er vanzelfsprekend ook intelligente, emotioneel goed ontwikkelde mensen met rechtse overtuigingen. En een stem op een linkse partij maakt je niet direct slimmer.

De verschillen zouden volgens Van Hiel wel kunnen verklaren waarom rechtse kiezers zich eerder aangesproken voelen door simpele boodschappen. Van Hiel: “Die communicatiestijl is nu erg in en dat verklaart voor een stuk ook de hulpeloosheid van links en de schijnbaar politieke dominantie van rechts.”

Geef een reactie

Laatste reacties (231)