Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: media noemen extreemrechtse aanslagen zelden terrorisme

  •  
10-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Jacinda-Ardern-150319-Newshub-1120
Aanslagplegers met een islamitische achtergrond worden in de media drie keer zo vaak tot terrorist bestempeld als andere aanslagplegers. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek waarbij meer dan tweehonderdduizend nieuwsberichten en journaallezingen werden bekeken.
Tijdens het onderzoek werd onder meer gekeken hoe vaak de aanslagpleger wordt genoemd samen met bijvoorbeeld woorden als ‘terrorisme’, ‘terrorist’, ‘terreur’ of ‘zelfmoordaanslag’. Islamitisch geïnspireerde aanslagen worden in 78 procent van de gevallen gelinkt aan terrorisme. Bij aanslagen gepleegd door extreemrechtse daders gebeurt dat slechts in 24 procent van de gevallen. Dat bij de aanslag op de moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vorige maand de extreemrechtse dader wel direct terrorist werd genoemd in vrijwel alle media, heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met het feit dat premier Jacinda Ardern binnen enkele uren sprak van een terreuraanslag.
Daarin staat Ardern vrijwel alleen, andere wereldleiders zijn veel terughoudender om aanslagen die uit andere hoek komen dan een islamitische, terrorisme te noemen. Zo weigerde de Amerikaanse president Donald Trump de aanslag op een synagoge in Pittsburgh in 2018 een terroristische daad te noemen, met als gevolg dat veel media dat voorbeeld volgden. Volgens de onderzoekers sijpelt de taal die politici en woordvoerders gebruiken door in de berichtgeving in de media – wat weer versterkt wordt doordat veel media elkaars berichtgeving overnemen – waarna datzelfde beeld beklijft in de publieke opinie.
Bron: The Guardian 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.