9

Onderzoek naar nieuwe medicijnen deugt niet

Negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen worden vaak achtergehouden

Veel medisch onderzoek naar nieuwe medicijnen deugt niet. Het gevolg is dat mensen pillen slikken die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen. Dit blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Hoogleraar Huub Schellekens en lid van het College Beoordeling Geneesmiddelen zegt in het RTL Nieuws:

Onderzoekers staan onder grote druk om met de successen te komen en die kunnen vaak de verleiding niet weerstaan en gaan dan maar heel selectief publiceren wat ze gevonden hebben. Dat is de patiënt neppen.

Negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen worden vaak achtergehouden. Het belang van de patient weegt voor de farmaceutische industrie en de wetenschappers in hun dienst minder zwaar dan het eigen succes, aldus de deskundigen.

Uit een recente publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat bij 53 dierproefonderzoeken naar middelen tegen kanker, 89 procent van de uitkomsten niet deugt.

Wetenschappers, de farmaceutische industrie en de medische tijdschriften zijn ‘eerder geneigd positieve artikelen naar buiten te brengen dan negatieve en dat is een probleem’, zegt Henk Jan Out voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde.

RTL: Onderzoek naar nieuwe medicijnen rammelt 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)