Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar nieuwe medicijnen deugt niet

  •  
09-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-pil_300.jpg
Negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen worden vaak achtergehouden
Veel medisch onderzoek naar nieuwe medicijnen deugt niet. Het gevolg is dat mensen pillen slikken die niet werken of zelfs meer kwaad dan goed doen. Dit blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.
Onderzoekers staan onder grote druk om met de successen te komen en die kunnen vaak de verleiding niet weerstaan en gaan dan maar heel selectief publiceren wat ze gevonden hebben. Dat is de patiënt neppen.
Negatieve onderzoeksresultaten naar medicijnen worden vaak achtergehouden. Het belang van de patient weegt voor de farmaceutische industrie en de wetenschappers in hun dienst minder zwaar dan het eigen succes, aldus de deskundigen.
Uit een recente publicatie van het wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat bij 53 dierproefonderzoeken naar middelen tegen kanker, 89 procent van de uitkomsten niet deugt.
Wetenschappers, de farmaceutische industrie en de medische tijdschriften zijn ‘eerder geneigd positieve artikelen naar buiten te brengen dan negatieve en dat is een probleem’, zegt Henk Jan Out voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.