83

Onderzoek: Veel geld verspild in zorg

Zorgkosten stijgen, maar niet door vergrijzing of ongezonder leven, stelt onderzoeksbureau Nyfer

De zorgkosten blijven maar stijgen. Per Nederlander liggen de uitgaven dit jaar gemiddeld op 5600 euro. Een verdubbeling ten aanzien van 2000. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen komt het niet door de vergrijzing, zegt onderzoeksbureau Nyfer. Ook komt het niet doordat we ongezonder leven. Volgens Nyfer wordt er in de zorg vooral veel geld verspild.

Aanbieders van zorg hebben weinig belang bij doelmatigheid, blijkt uit het onderzoeksrapport van Nyfer. Hun inkomsten hangen af van de zorg die zij leveren (productie), niet van de bijdrage aan gezondheid of kwaliteit van leven. Hierdoor blijven investeringen in preventie, verbetering van de leefstijl en ondersteuning van mensen om zelf hun gezondheid te managen, achter; de focus ligt op omzet en verrichtingen. Doelmatigheid moet, naast kwaliteit en toegankelijkheid, een grotere rol gaan spelen in de organisatie van de zorg, aldus NYFER. En dat kan door financiële prikkels daar sterker op te richten.

Een uitgebreide samenvatting van het rapport vindt u hier.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)