19

Onderzoekers laten hersenen met elkaar praten via internet

Boodschap overgebracht zonder te praten ... Proefpersoon 2 doet wat proefpersoon 1 denkt ... Techniek biedt hoop voor verlamde mensen

Onderzoekers van de University of Washington zijn er in geslaagd mensenhersenen met elkaar te laten communiceren via internet. De ene onderzoeker kon door alleen maar te denken, de vinger van een andere onderzoeker laten bewegen.


Eerder was het al gelukt om twee rattenhersenen direct met elkaar te verbinden. Nu zijn wij dus aan de beurt. Hoofdonderzoeker Andrea Stocco:

Het internet was een manier om computers aan elkaar te koppelen, en nu kan het op dezelfde manier gebruikt worden voor hersenen. We willen kennis van het ene brein nemen en die direct van brein tot brein overbrengen.”

De techniek werkt door met een EEG de hersenactiviteit van de ene onderzoeker te meten, en die over te dragen aan een magneetspoeltje dat op het hoofd van de andere onderzoeker is geplaatst, boven de plek waar de bewegingskwabben zich bevinden.

De onderzoeker met de EEG-kap op speelde een simpel spelletje waarbij hij een kanon moest afvuren op een doelwit. Hij moest zich alleen inbeelden dat hij zijn rechterhand bewoog om te vuren, zonder die ook daadwerkelijk te bewegen. Als hij dat deed drukte de andere onderzoeker bijna ogenblikkelijk met zijn rechter wijsvinger op een knop, uiteraard zonder dat hij kon zien of horen wat zich afspeelde in het spelletje. Volgens de ontvangende onderzoeker voelde zijn onwillekeurige beweging alsof hij een tic had.

Voorlopig blijft het daarbij. Mensen een soort rare tics geven is nu het enige waar de techniek echt voor kan worden gebruikt. Maar voor onderzoeker Stocco is nog maar het begin. Hij hoopt dat dat de techniek die ze ontwikkeld hebben in de toekomst volledig verlamde mensen kan helpen om hun wensen te communiceren.

Vice: Directe hersencommunicatie tussen twee mensen is gebeurd, we leven officieel in de toekomst

Geef een reactie

Laatste reacties (19)