Laatste update 13:43
26

Staatssecretaris Keijzer wil verbod op telefonische verkooppraatjes

We kennen het allemaal wel. Je komt thuis na een zware dag, trapt je schoenen in een hoek, kookt wat en als je eindelijk wilt gaan zitten om van een welverdiende maaltijd te genieten, gaat de telefoon. Nadat je met veel moeite bent opgestaan en je telefoon uit je tas hebt gehengeld, blijkt het een anonieme beller die, nadat je hebt opgenomen, blijkt je iets te willen verkopen. Bloedje irritant, want luisteren is er niet bij en met grote moeite blijf je fatsoenlijk als de stem aan de andere kant van de lijn laat weten dat het wel erg stom is niet op het fantastische voorstel in te gaan. Voor de mensen die dit herkennen is er goed nieuws; dit behoort binnenkort tot het verleden.

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft ongeveer de helft van alle Nederlandse consumenten een uitgesproken hekel aan ongevraagde telefonische verkoop. Daarom stelt ze voor dat bedrijven of organisaties alleen nog maar mogen bellen als daar expliciet toestemming voor is gegeven. Dit betekent de facto een verbod op telefonische verkoop. Hoe een consument duidelijk moet maken dat hij of zij graag gebeld wil worden voor telefonische verkooppraatjes, is niet duidelijk. Keijzer denkt aan een systeem waar consumenten op bijvoorbeeld websites kunnen aanvinken of ze wel of niet gebeld willen worden.

Het huidige systeem, waarbij een consument zich achteraf kan registreren in het zogenaamde bel-me-niet-register werkt juist andersom. Na registratie kan de betreffende gebelde consument niet meer gebeld worden voor telefonische verkoop. In de praktijk bleken er echter veel uitwegen voor bedrijven om alsnog te kunnen bellen. Zo mocht er al gebeld worden als iemand ergens klant was geweest.

Cc-foto: University of Memphis

Geef een reactie

Laatste reacties (26)