12

‘Online illegaal medicijn kopen te makkelijk’

[Video] Bovendien is twee derde van de medicijnen nep en daarmee gevaarlijk

Volgens de Consumentenbond schiet de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij controle van online medicijnverkoop te kort. Het is te makkelijk voor consumenten om, zonder recepten, via het internet aan medicijnen te komen. De Consumentenbond bestelde zeventien keer medicijnen als Viagra en kreeg deze vijftien keer zonder recept toegezonden. Uit onderzoek van Uitgesproken EO blijkt dat tweederde van de medicijnen nep is.


In 2009 onderzocht de Consumentenbond de werkzame stof van online bestelde medicijnen. Destijds concludeerde de bond dat één op de drie pillen niet uit de juiste combinatie bestond. Uit onderzoek van Uitgesproken EO blijkt dat dit nu twee op drie pillen zijn. Directeur van de Consumentenbond Bart Combée: “Het is Russische roulette met je gezondheid. Koop dus geen geneesmiddelen via internet zonder tussenkomst van de eigen arts of apotheker.”

Nederlandse artsen mogen alleen medicijnen voorschrijven aan patiënten na een consult. Bij geen van de bestelde pillen was dit het geval.

De Consumentenbond roept de Inspectie voor de Gezondheidszorg op “haar verantwoordelijkheid te nemen en een eind te maken aan deze gevaarlijke praktijken”.

Trouw: Consumentenbond hekelt ‘lakse’ IGZ

AD: Online medicijnverkoop: tweederde is nep

cc-foto: Felix Mandoux

Geef een reactie

Laatste reacties (12)