19

Online schandpaal voor corrupte Grieken

Griekse website verzamelt verhalen over steekpenningen

De Griekse website teleiakaipavla.gr – vrij vertaald: Stop het. Punt – wil de corruptie in het land aan de kaak stellen. Op de website worden verhalen over steekpenningen verzameld om zo de corruptie in kaart te brengen. Na amper twee weken online te zijn, heeft de website inmiddels al 40.000 bezoekers getrokken die hun verhaal hebben gedaan over zo’n 68.000 euro aan steekpenningen.

Iedereen kan anoniem zijn verhaal kwijt op de website. Ook worden de data van de gebeurtenissen niet genoemd. Wel de naam van de instellingen waar de corruptie heeft plaatsgevonden. Opvallend is dat acht plaatsen in de top tien worden ingenomen door ziekenhuizen.

In de lijst van de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International staat Griekenland op de tachtigste plaats, tussen landen als El Salvador, Columbia, Marokko en Peru. Volgens Panos Louridas, één van de vrijwilligers die de website heeft gebouwd, komt corruptie vaak voor in situaties die je je eigenlijk niet kunt voorstellen. Louridas:

Zo was er een ziekenhuispatiënt die het personeel omkocht om zijn vrouw te kunnen laten slapen in een leeg bed in zijn kamer. De omkoping werd gerapporteerd door een patiënt in de kamer ernaast.

Griekenland is sinds 2001 bijna elk jaar verder teruggevallen in de CPI-ranking. Het vermoeden is dat Griekse ambtenaren hun verlaagde loon proberen te compenseren met steekpenningen. Toch zijn er volgens TPI ook hoopgevende tekenen. Van de Grieken die om steekpenningen werd gevraagd, weigerde 22,5 procent die te betalen.

Trouw: Corrupte Grieken wacht online schandpaal

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)