Laatste update 01 mei 2019, 17:47
95

Onrust in Venezuela nadat Guaidó het leger opriep hem te steunen

Het is onrustig in de straten van Caracas na een oproep van oppositieleider Juan Guaidó aan het leger om zich achter hem te scharen. Enkele militairen kozen de kant van de demonstranten, waarna rellen uitbraken. Op beelden van lokale media is te zien dat mensen stenen en benzinebommen naar pantserwagens gooien, waarna een van de wagens inrijdt op een groep demonstranten en over mensen heenrijdt.

Guaidó heeft zichzelf in februari uitgeroepen tot interim-president van Venezuela. Hij eist het aftreden van Maduro gevolgd door vrije verkiezingen. De oppositieleider – die door de meeste Westerse landen wordt erkend als interim-president – roept Venezolanen op om op 1 mei de straat op te gaan om het aftreden van Maduro af te dwingen. De afgelopen weken reisde hij het land door om mensen te mobiliseren voor ‘de finale fase’ van de ‘bezetter’ Maduro.

Jorge Arreaza, de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, ontkent dat er sprake is van een militaire coup. Hij verklaart aan Reuters:

Dit is geen militaire coup. Dit is rechtstreeks gepland in Washington, in het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken, en door John Bolton.

Vandaag werd bekend dat Erik Prince, oprichter van het beruchte bedrijf Academi (voorheen Blackwater geheten) dat onder meer huursoldaten en ‘beveiligers’ levert aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, al maanden bezig is met een lobby om tot wel 5000 huursoldaten te leveren om de Venezolaanse president Nicolas Maduro af te zetten. De fervente Trump-aanhanger – en tevens de broer van de minister van Onderwijs onder Trump, Betsy DeVos – zou erop gebrand zijn om de socialistische leider af te zetten en Juan Guaidó in het zadel te helpen. Aldus Reuters. Volgens de woordvoerder van Guaidó, Edward Rodriguez, heeft Prince hierover niet gesproken met leden van zijn organisatie.

Het nieuws is koren op de molen van Maduro, die de oppositieleider steevast een marionet van de Verenigde Staten noemt. Maduro liet onlangs de belangrijkste bondgenoot van Guaidó arresteren en startte een reeks onderzoeken naar zijn uitdager, maar niet voordat hij hem zijn parlementaire onschendbaarheid had afgenomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (95)