Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ons is een tsunami van asielzoekers aangepraat'

  •  
15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1950 keer bekeken
  •  
ANP-Asielzoekers_Burgum300.jpg
Zestig procent van de Nederlanders overschat het aantal asielaanvragen 
Zestig procent van de Nederlandse bevolking overschat het aantal asielaanvragen. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. “Er is ons een tsunami van asielzoekers aangepraat, die er feitelijk niet is. Hierdoor loopt de bereidheid om vluchtelingen op te nemen gevaar”, zegt directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk.
21 Procent van de Nederlanders denkt zelfs dat we meer dan 50.000 asielaanvragen in Nederland hebben, maakt Vluchtelingenwerk bekend. “Dat aantal is één keer voorgekomen in 1994 tijdens de Balkan-oorlog. De Nederlandse overheid hecht altijd aan opvang in de regio; toen wáren wij de regio. Slechts 8 procent koos het correcte antwoord (13.000 asielaanvragen), 18 procent schatte het aantal asielzoekers lager in en 14 procent weet het niet. Het aantal asielzoekers ligt al een decennium rond de 13.500 per jaar. Een nog grovere overschatting wordt gedaan bij gezinshereniging. Op de vraag hoeveel gezinsleden er per vluchteling naar Nederland komen, was de inschatting gemiddeld vier gezinsleden. In werkelijkheid is dat nog niet eens een half gezinslid per vluchteling. “Wat niet veel mensen weten, is dat deze gezinsleden ook allemaal nog de asielprocedure doorlopen. Dat betekent dat ze ook in die 13.000 asielaanvragen zitten”, voegt Manson toe. 22 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat je om economische redenen asiel in Nederland kunt krijgen. Daarnaast denkt 79 procent dat willekeurig geweld vanwege oorlog een reden is om in Nederland als vluchteling te worden erkend. “Helaas is dat niet het geval. Deze vorm van groepsbescherming wordt niet meer toegepast. Je moet in Nederland aantonen dat je tenminste ook individueel gevaar loopt.”
Tevens denkt bijna een kwart dat de meeste vluchtelingen uit Turkije en Marokko (16 procent), Tunesië, Egypte en Libië (8 procent) komen. “Uit deze landen komt slechts een handjevol asielzoekers.”
Foto voorpagina: Een Afghaans echtpaar zit dinsdag voor hun woning in het asielzoekerscentrum in Burgum.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.