Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onschuldige mensen in de problemen door nieuwe aanpak uitkeringsfraude

  •  
01-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
819 keer bekeken
  •  
despair300_02.jpg
Mensen die door een fout teveel ontvingen worden aangemerkt als fraudeur, moeten enorme boetes betalen en worden uitgesloten van schuldsanering
Kleine foutjes kunnen desastreuze gevolgen hebben. Een nieuwe boete die sinds vorig jaar wordt opgelegd om uitkeringsfraude te bestrijden treft ook mensen die zich van geen kwaad bewust waren. Dat leidt in de praktijk tot schrijnende gevallen, schrijft RTL Nieuws zaterdag.
Per 1 januari 2013 hebben uitkeringsinstanties de opdracht om uitkeringsfraude actief te bestrijden, met als gevolg dat iedereen die door een eigen fout te veel ontvangt, direct als fraudeur wordt aangemerkt. Niet alleen het te veel ontvangen bedrag moet worden terugbetaald, maar men krijgt ook nog eens een boete ter hoogte van datzelfde bedrag. Voor mensen die een aantal jaar, zonder dat zij of de uitkeringsinstantie daarvan wisten, teveel geld ontvingen, kan die boete zo maar oplopen tot tienduizenden euro’s. Bovendien betekent de classificatie van fraudeur in de meeste gemeenten dat je niet meer in aanmerking komt voor schuldsanering, zodat mensen de rest van hun leven met een schuld blijven zitten.
Uitkeringsinstantie UWV geeft toe dat het nieuwe beleid kan leiden tot schrijnende gevallen , maar benadrukt dat het de wet moet uitvoeren. Ook gemeenten – die verantwoordelijk zijn voor de bijstandsuitkeringen – willen van de wet af, omdat ze te weinig rekening kunnen houden met specifieke omstandigheden van uitkeringsgerechtigden.
CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan van Leiden:
Ik moet door de wet boetes opleggen die tot schrijnende gevallen leiden.
Andrée van Es, GroenLinks-wethouder in Amsterdam, is ook duidelijk in haar oordeel:
Het is een slechte wet.
Tot overmaat van ramp blijken echte fraudeurs buiten schot te blijven. Volgens de gemeenten worden zij niet afgeschrikt door de boete, omdat die niet geldt voor mensen die voor meer dan 50.000 euro frauderen. Deze fraudeurs komen voor de rechter te staan, die vaak geen hoge boete oplegt, maar een celstraf of een taakstraf van enkele weken.
Volgens het ministerie van Sociale Zaken is de wet niet bedoeld voor mensen die zich vergissen. Minister Asscher laat weten de werking van de wet in de gaten te houden, en voor de zomer aan de Tweede Kamer te melden wat hij ervan vindt. 

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.