45

Ontslaggolf onderwijs leidt tot megaklassen

Honderden scholen moeten op leraren bezuinigen 

In het basisonderwijs zullen de klassen komen schooljaar opnieuw groter worden. Honderden basisscholen moeten leerkrachten ontslaan om financieel het hoofd boven water te houden. Dat schrijft het AD maandag. Tachtig procent van de scholen moet fors bezuinigingen, constateert de brancheorganisatie PO-Raad. De scholen zelf vrezen voor de kwaliteit van hun onderwijs.

Klassen van 33 kinderen of meer zijn al geen uitzondering meer, terwijl een klas van maximaal 28 kinderen als acceptabel wordt gezien, meldt het AD. Volgens de PO-Raad hebben scholen lang geprobeerd de rode cijfers te vermijden door te besparen op zaken die het onderwijs niet direct raken zoals stookkosten, onderhoud van het gebouw of lesmateriaal. Maar de rek is eruit. Leraren met een tijdelijk contract hoeven op veel scholen na de zomer niet meer terug te komen, maar ook gymleraren, muziekdocenten en remedial teachers moeten het ontgelden.

Harm van Gerven, woordvoerder van de PO-Raad in het AD:

Het ministerie van Onderwijs heeft grote ambities om met ons onderwijs mee te draaien in de top 5 van de wereld – we zitten nu in de top 10 – maar dat gaat nooit lukken als scholen zo drastisch de broekriem moeten aanhalen.

Van het regeerakkoord zou het basisonderwijs niet hoeven in te leveren. Sterker nog, per leerling wordt meer geld uitgetrokken. De bezuinigingen zijn het gevolg van afnemende aantallen leerlingen en alsmaar oplopende personeelskosten door stijgende premies. Ook de afbouw van gemeentelijke subsidies zoals de bekostiging van schoolzwemmen en cultuurprojecten is daar medeschuldig aan. Scholen buiten de Randstad worden het hardst getroffen. 

AD: Ontslag dreigt voor leraren honderden basisscholen

Geef een reactie

Laatste reacties (45)