49

‘Ontsnapte tbs’er moet een jaar binnen blijven’

Staatssecretaris Fred Teeven wil sympathie tonen naar slachtoffers

Tbs’ers die langer dan 24 uur wegblijven bij een onbegeleid verlof, moeten daarna direct een jaar binnen worden gehouden. Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wil deze regel per 1 januari invoeren. Dat schrijft de Volkskrant.

In 2010 was er sprake van een stijging van het aantal ontsnapte tbs’ers. Van de 1600 tbs’ers kwamen er 31 niet opdagen na afloop van hun verlof. Een grote meerderheid, 80 procent kwam echter op eigen initiatief weer terug naar de kliniek. Dat meldt de NOS.

Teeven wil strenger optreden tegen tbs’ers die zich niet aan de verlofregels houden. Wie ontsnapt moet minimaal een jaar binnen blijven, en ook kan deze straf voor een langere tijd worden vastgelegd. Dat moet per geval bekeken worden, zegt een woordvoerder van het ministerie.

De nieuwe regel zou volgens Teeven een afschrikkend effect hebben op de tbs’ers, maar het belangrijkste signaal wil hij afgeven naar de slachtoffers en de samenleving. Ontsnapte tbs’ers zorgden de afgelopen jaren voor veel onbegrip en angst bij burgers. Van de 22 ontsnapten, mocht 75 procent binnen een jaar opnieuw met verlof.

NOS: Ontsnapte tbs’er een jaar niet met verlof
Volkskrant: Ontsnapte tbs’er mag naar niet naar buiten

cc-foto: [Auro]

Geef een reactie

Laatste reacties (49)