31

Ontwikkelingslanden dupe van belastingontwijking

Nederlandse belastingregels kosten Derde Wereld 460 miljoen euro per jaar

Ontwikkelingslanden lopen minstens 460 miljoen euro aan belastinginkomsten mis, doordat Nederland multinationals een gunstig belastingklimaat biedt. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de ontwikkelingsorganisatie OxfamNovib heeft laten uitvoeren.

De belastinginkomsten in Afrikaanse landen liggen gemiddeld veel lager dan in Europese landen (15 tegenover 34 procent van het Bruto Nationaal Product). Belastingontwijking door grote multinationals is daarvan volgens OxfamNovib een van de belangrijkste oorzaken.

Vermoedelijk is de schade nog veel groter dan 460 miljoen euro per jaar, maar door de ondoorzichtige constructies rondom brievenbusmaatschappijen is een nauwkeuriger schatting niet te maken. OxfamNovib bepleit een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Algemene Rekenkamer.

Directeur Farah Karimi van OxfamNovib noemt de Nederlandse belastingregels “verwerpelijk””. Armere landen hebben het belastinggeld dringend nodig voor onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, aldus Karimi. Ze hoopt dat economische samenwerkingsverbanden als de G20 en de OESO actie ondernemen tegen belastingontwijking.

Overigens zijn er wereldwijd veel meer landen die multinationals gunstige belastingvoorwaarden bieden. Naar schatting lopen ontwikkelingslanden daardoor elk jaar meer dan 100 miljard euro mis.

NOS: “Fiscaal beleid treft arme landen”

Geef een reactie

Laatste reacties (31)