14

‘Onveilig gevoel’ binnen GroenLinks-fractie

Jolande Sap en Tofik Dibi tegenover elkaar in een dubbelinterview

In een interview met NRC Handelsblad staan GroenLinks-kandidaat-lijsttrekkers Jolande Sap en Tofik Dibi lijnrecht tegenover elkaar. Volgens Dibi heerst er een ‘onveilig gevoel’ binnen de fractie en ontbreekt het gevoel van een collectief.

Dibi verwijt Sap dat ze zich vastklampt aan het Lenteakkoord, terwijl dit akkoord inhoudelijk niet veel verschilt van het Catshuisakkoord van VVD, CDA en PVV; het is dus niet het verhaal van GroenLinks, aldus Dibi.

In het interview stelt het Kamerlid verder:

“Het gevoel van een collectief ontbreekt. Laten we niet doen alsof alle fractieleden nu zo lekker bezig zijn en alles zo goed gaat. Nee, er is een probleem sinds Kunduz en dat moet opgelost worden […] Ons verhaal is een fundamentele hervorming van Nederland. We stonden vóór het akkoord op verlies in de peilingen en we staan ná het akkoord nog steeds op verlies. Dit is mijn ongemak met Jolande, dat ze zich vastklampt aan dat akkoord. Terwijl er wel degelijk iets mist binnen de partij. Volgens mij is dat de vechtlust voor idealen. Die wordt overschaduwd door: macht, macht, macht. Macht is een middel, geen doel op zich. Ik zou zeggen tegen Jolande: pas op dat macht niet verblindt.”

Jolande Sap hamert erop dat het Lenteakkoord ‘historisch’ is voor de partij. Zo zegt ze:

“We hebben laten zien dat we daadkrachtig zijn, verantwoordelijkheid dragen en resultaten boeken. De kiezers weten nu dat een stem voor GroenLinks in september ook een strategische stem is. Het gaat me helemaal niet om die zoektocht naar macht, het gaat me erom dat ik mensen wil bereiken. Dat ik idealen niet in woorden wil uitdragen, maar concrete resultaten wil boeken. Zoals we met het Lenteakkoord hebben gedaan. Onze inzet was héél helder.”

Waar de Kamerleden na de verkiezingen van 12 september niet over willen onderhandelen? Sap noemt een nieuwe kerncentrale in Nederland en het verder korten op ontwikkelingssamenwerking. Dibi weigert vooraf voorwaarden te stellen. “Ik vind het een teken van zwakte als politici breekpunten formuleren”, aldus Dibi. Verder noemt hij het ook ‘arrogant’ wanneer partijen voor de verkiezingen zeggen welke coalitie ze willen.

NRC: Sap en Dibi erg kritisch over elkaar – ‘onveilig gevoel binnen de fractie’

Geef een reactie

Laatste reacties (14)