Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Onveiligheid in Nederland schromelijk overschat'

  •  
03-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Flickr_extrasafe_vomsorb_300.jpg
Directeur Landelijk Expertisecentrum Veiligheidsperceptie wijst naar media en politie 
Het veiligheidsprobleem wordt in het overgrote deel van Nederland zwaar overdreven. Politie, politici en bewoners overschatten in 90 procent van het land de onveiligheid. Dat stelt directeur Marnix Eysink Smeets van de Landelijke Expertisegroep Veiligheidspercepties(LEV) in dagblad Metro.
Eysink Smeets van het LEV in Metro :
In die gebieden wordt te veel gedaan aan veiligheid, terwijl er in 10 procent van het land venijnige problemen zijn, waar juist te weinig aan wordt gedaan.
Flickr_extrasafe_vomsorb_620
Nederland de laatste jaren veel veiliger geworden, maar zo ervaart de burger dat niet, stelt de LEV-directeur en lector veiligheidsbeleving. Berichtgeving in de media speelt daarbij een rol, denkt hij. Maar het ook door de politie, die burgers te vaak en niet specifiek genoeg waarschuwt: 
Neem de inbraken. Als mijn dokter net zo met obesitas omging, als de politie met inbraken, zou ik een andere dokter nemen. Continu wordt erop gehamerd wat we allemaal fout doen en hoe gevaarlijk dat is. Ja, daar wordt een mens wel bang van.
Eysink Smeets denkt dat er op een heel andere manier gecommuniceerd moet worden over veiligheid:
Ga langs de deuren met wijkagenten of welzijnswerkers en ga het gesprek aan. Dat werkt veel beter. Dan weten mensen echt wat er speelt in hun buurt, ontstaan er geen indianenverhalen en worden de problemen die er wel zijn, ook goed onder de aandacht gebracht.
Foto-cc: Vomsorb

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.