Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook Defensie België in verlegenheid door Afghanistan-lek

  •  
28-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ruttezml.JPG

UPDATE Bericht dat Belgische troepen in Uruzgan zaten, wordt nu weer ontkend door ministerie van Defensie

Het Belgische ministerie van Defensie heeft woensdag moeten toegeven dat haar militairen actief zijn geweest in de zuidelijke Afghaanse provincie Uruzgan, waar ook de Nederlanders zaten. De Belgische overheid heeft dit altijd ontkend. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws (HLN) woensdag.
Volgens HLN levert een zoektocht tussen de tienduizenden documenten die op de website WikiLeaks staan , meer dan honderd incidentrapporten met Belgische betrokkenheid op. Het merendeel daarvan gaat over het onschadelijk maken van bommen en mijnen, maar uit de stukken blijkt dat de Belgische ontmijners die in Kunduz verbleven tot ver buiten hun regio actief zijn geweest.  Een woordvoerster van het Belgische ministerie van Defensie heeft aan de nieuwsredactie van de Belgische omroep  VRT bevestigd dat Belgen actief waren in Uruzgan. 
Behalve over de gebieden waar Belgische ontmijners actief waren, is ook met de waarheid over gevechtshandelingen van de troepen een loopje genomen. Een aanval tegen Belgen blijkt veel erger te zijn dan is voorgesteld. Het ging niet om 1 aanval van een uurtje, maar om 6 aanvallen en er zou wel een Belg gewond geraakt zijn, in tegenstelling tot eerdere berichten, aldus het  VRT-nieuws. Belgische Kamerleden eisen nu duidelijkheid over de Belgische operaties in Afghanistan. 
UPDATE   Het Belgische ministerie ontkent nu weer dat haar militairen in november 2007 actief zijn geweest in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat meldt dagblad De Limburger.  Het ministerie bevestigde berichten hierover in eerste instantie. Maar nu lijken details in het document van WiliLeaks over dit incident niet te kloppen.
Zo zouden de militairen zich op 7 november in enkele minuten tijd van Kunduz (370 km noordelijker) naar Tarin Kowt verplaatst hebben, om daarna in nauwelijks 22 minuten weer terug te keren. “Op die dag heeft geen enkele Belgische ontmijner een ‘sweep’ uitgevoerd”, verzekert ook een woordvoerster van Defensie.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.