4

Ook e-sigaret moet aan banden worden gelegd

Staatssecretaris wil minimumleeftijd voor elektronische sigaret ... E-sigaret blijkt schadelijker dan tot nu toe aangenomen ... Ook in nicotinevrije navulpatronen zit soms toch nicotine

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil dat er een minimumleeftijd komt voor het gebruik van de elektronische sigaret. Hij belooft de Kamer de regels te zullen aanscherpen, om zo te voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de e-sigaret. Dat schrijft onder meer de Volkskrant. De minimumleeftijd moet – net als bij alcohol en gewone sigaretten – 18 jaar worden. Ook voor de e-sigaret waar geen nicotine in zit.

Behalve een verhoging van de minimumleeftijd wil de staatssecretaris ook dat er strengere eisen komen voor de ingrediënten die in de e-sigaret kunnen zitten. Aan de Tweede Kamer schrijft hij maandag dat producenten in de toekomst heel duidelijk moet aan gaan geven welke vloeistoffen in welke verdampers zijn te gebruiken, zonder dat daarbij schadelijke stoffen vrijkomen.

De e-sigaret won de afgelopen tijd flink aan populariteit, onder meer doordat veel rokers overstapten naar het minder ongezonde stikje. Maar uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de e-sigaret veel schadelijker is dan eerder werd aangenomen. De NVWA ziet de e-sigaret dan ook niet als goed alternatief voor de gewone sigaret. Het RIVM trof eerder namelijk onder meer nicotine in e-sigaretten, terwijl op de navulpatronen staat dat ze nicotinevrij zijn.

RTL Nieuws heeft op de website een overzicht van de zorgen van het RIVM. Zo kunnen e-sigaretten “giftige stoffen bevatten, waaronder diëthyleenglycol (een zeer giftige stof), verschillende nitrosaminen (sterk kankerverwekkende stoffen die in tabak voorkomen) en andere chemische stoffen waarvan wordt vermoed dat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid”. Maar ook: “Er is sprake van kankerverwekkende stoffen in de binnenlucht als gevolg van ‘passieve damp’.” Lees hier meer over de risico’s van e-sigaretten.

De Volkskrant: ‘Alle e-sigaretten verboden voor minderjarigen’

cc-foto: Gert

Geef een reactie

Laatste reacties (4)