54

Ook een beetje fijnstof veroorzaakt kanker

Grootschalig Europees onderzoek toont duidelijk verband tussen uitlaatgassen en longkanker

Zelfs bij een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof neemt de kans op longkanker met ongeveer 20 procent toe. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht.

Fijnstof is de verzamelterm voor zwevende stofdeeltjes die kleiner zijn dan eenhonderdste millimeter. De deeltjes komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen en bandenslijtage, zo schrijft de Volkskrant

De Europese studie naar het verband tussen fijnstof en longkanker is de grootste ooit. De resultaten worden deze week gepresenteerd in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology

Bijna 13 jaar volgden de wetenschappers ruim 300 duizend personen op 17 Europese locaties waar de fijnstofgegevens worden bijgehouden. Gedurende de onderzoeksperiode kregen grofweg 7 op de 1.000 mensen longkanker.

Eerdere steekproeven werden vaak te klein bevonden voor een significant verband.

Dit onderzoek laat duidelijk zien dat meer fijnstof meer longkanker betekent. Op plekken waar de luchtvervuiling alle perken te buiten gaat, zoals in autostad Turijn, neemt de kans op longkanker met 80 procent toe.

De studie krijgt bijval, maar ook kritiek. Takashi Yorifuji, epidemioloog aan de universiteit van Okayama in Japan en niet betrokken bij de studie, schrijft in de Lancet Oncology dat fijnstof nu officieel tot de mogelijke oorzaken van longkanker behoort.

Luc Bonneux, arts-epidemioloog, is niet onder de indruk van de nieuwe studie. “Ik geloof het wel hoor, dat fijnstof longkanker kan veroorzaken”, citeert de Volkskrant. “Maar het effect dat in een grote studie als deze wordt gevonden, is zo gering, dat je mag zeggen dat fijnstof geen spat uitmaakt.” Bonneux vindt het ook niet juist dat er tussen de gevolgde Europeanen ook rokers zitten, ook al zijn de uitkomsten daarvoor statistisch gecorrigeerd.
Gerard Hoek, milieuepidemioloog aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij de nieuwe studie, is het daar niet mee eens. “Niet iedere roker krijgt longkanker”, zegt hij. “Het zou daarom goed kunnen dat fijnstof voor sommige rokers de druppel is waardoor ze wel kanker krijgen.”

Volkskrant: Ook weinig fijnstof kan longkanker veroorzaken

Geef een reactie

Laatste reacties (54)