3

&… Ook Grieken naar de stembus

Instagram-wandeling door Leiden ... Supermaan nauwelijks te zien door bewolking ...Netanyahu: doet-ie het of doet-ie het niet? ... Verdachte 9/11 voorgeleid ... Met zonnepanelen de aardbol rond ... &Meer

Ander nieuws van vandaag

Het is de dag van de verkiezingen. Naast Frankrijk gaat ook de Griekse bevolking naar de stembus. De verwachting is dat de kiezers de grootste regeringspartij Nieuwe Democratie en Pasok zullen afstraffen voor de economische problemen in Griekenland. De aversie tegen de partijen is zo groot dat beiden besloten geen campagne te voeren uit angst voor geweld. (NRC)

Naar verwachting kondigt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vandaag vervroegde verkiezingen aan. Deze zullen binnen vier maanden gehouden worden. Volgens persbureau AP zou de aanleiding voor het uitschrijven van verkiezingen onder meer het rechterlijk bevel zijn een illegaal gebouwde buitenpost bij een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever te ontmantelen. (NRC)

In de nacht van zaterdag op zondag rond 5:30 stond een supermaan aan de hemel. Vanwege de bewolking konden maar weinig mensen hem zien. André Kuipers had meer geluk. Hij twitterde vanuit de ruimte een foto van de maan. (NOS)

In Leiden wordt vandaag een Instagramwandeling georganiseerd. Zo’n veertig participanten zullen door de stad een wandeling maken en Leiden op de gevoelige plaat – of liever: de smartphone – zetten en online delen. Het Leidsch Dagblad plaatst maandag de vier mooiste foto’s van de dag in de krant. (Leidsch Dagblad)

De belangrijkste verdachte van onder meer de aanslagen op de Twin Towers op 11 september is zaterdag voorgeleid voor het militaire tribunaal van het omstreden Amerikaanse detentiekamp Guantanamó Bay in Cuba. Het kan echter nog wel een jaar duren voor het proces echt van start gaat. (Trouw)

De Surinaamse president en één van de verdachten van de Decembermoorden begrijpt niet waarom er zoveel aandacht voor de moorden is. Bouterse heeft volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws gezegd: “Het zijn maar vijftien mensen die in die driehonderd jaar dood zijn gegaan. Hebben ze ooit gedacht om een stille mars te lopen voor de militairen en politie?” Bouterse beschuldigt Nederland ervan de Decembermoorden op te rakelen om de stabiliteit in Suriname te ondermijnen. (NRC)

Voor het eerst is het een schip gelukt de wereld rond te varen op louter zonne-energie. De 31 meter lange Tûranor PlanetSolar meerde vrijdag af in de haven van Monaco na een reis van 19 maanden en is nu al verzekerd van de eerste vermelding in het Guinness Book of Records. De Zwitser Raphaël Domjan wilde bewijzen dat schepen prima op alleen zonne-energie kunnen varen. (Trouw)

Geef een reactie

Laatste reacties (3)