4

Ook het kabinet wil verdienen aan Airbnb

Gemeente Amsterdam werkt al samen met Airbnb ... Minister Kamp: "Oude technologieën, kennis, concepten en verdienmodellen maken plaats voor productievere, nieuwe vondsten"

Even is in Amsterdam gesproken over een mogelijk verbod op bedrijven als Airbnb, via welke kamers en/of appartementen aan toeristen te huur geboden kunnen worden. Men was bang dat verhuur langs die weg bijvoorbeeld zou kunnen leiden tot overlast en ongewenste onderverhuur. Amsterdam kwam daar al snel op terug; een verbod is nagenoeg niet mogelijk en dus werkt het samen met Airbnb, wat de gemeentekas jaarlijks miljoenen oplevert. Ook het kabinet lijkt nu voor die koers te kiezen en gaat bekijken hoe het wet- en regelgeving zo kan aanpassen dat particuliere woningverhuur via bedrijven als Airbnb voortaan gewoon kan.

Minister Kamp (Economische Zaken) gaat met zijn tijd mee en schrijft in een brief aan de Kamer:

Oude technologieën, kennis, concepten en verdienmodellen maken plaats voor productievere, nieuwe vondsten. Het uitgangspunt is dat vernieuwing wordt gefaciliteerd en dat uitwassen zoals overlast en ongewenste onderverhuur worden tegengegaan.

Om dat mogelijk te maken worden bestaande regels tegen het licht gehouden om ze te moderniseren, schrijft de Volkskrant, om ervoor te zorgen dat bestaande en nieuwe bedrijven er voortaan mee uit de voeten kunnen.

In Amsterdam is nog even gesproken over een mogelijk verbod op Airbnb, maar de gemeente besefte al gauw dat dat niet mogelijk is. Daarom werkt Amsterdam nu samen met Airbnb; wie via de website een kamer of een appartement in Amsterdam huurt, betaalt over het totaalbedrag 5 procent toeristenbelasting. Dat geld zal de gemeente naar verwachting miljoenen euro’s extra opleveren. Wel heeft de website besloten om de gegevens van verhuurders níet met de gemeente te delen, waardoor mogelijk illegaal verhuur niet zomaar aan het licht kan komen. 

cc-foto: Ouishare

Geef een reactie

Laatste reacties (4)