73

Ook in Duitsland worden vluchtelingen kaalgeplukt

Ook in twee deelstaten van Duitsland, Beieren en Baden-Württemberg, moeten vluchtelingen contant geld of waardevolle spullen afstaan. Plannen voor dergelijke maatregelen in Denemarken resulteerden eerder al in een hoop kritiek, omdat het afpakken van eigendom van vluchtelingen aan de Tweede Wereldoorlog doet denken. Maar Denemarken – waar de maatregel inmiddels is goedgekeurd – was niet het eerste land dat dit mogelijk maakt. Ook in Zwitserland en dus in de twee Duitse deelstaten, worden vluchtelingen geplukt.

NRC schrijft hierover:

Een asielzoeker die in een opvanglocatie in Beieren aankomt met meer dan 750 euro aan bezittingen, moet in principe alles daarboven afstaan. In de deelstaat Baden-Württemberg ligt de grens al bij 350 euro.

Die Welt schrijft dat vorig jaar per persoon gemiddeld een bedrag van vier cijfers werd ingehouden. De aanpak is volgens de Duitse minister van Integratie, Aydan Özogu (SPD) compleet in lijn met de federale wetgeving. Wie asiel aanvraagt moet voor de hulpverlening eerst zijn inkomen en bezittingen aanspreken, aldus Özogu.

cc-foto: Metropolico.org

Geef een reactie

Laatste reacties (73)