85

Ook in Zweden verliest centrumrechts terrein aan extreem-rechts

Centrumrechts verliest meerderheid in Zweeds parlement. Samenwerking met extreem-rechtse Zweden Democraten uitgesloten, voorkeur gaat uit naar coalitie met Groenen. Ook links blok sluit extreem-rechts uit

In de Zweedse verkiezingen lijkt geen enkele coalitie een meerderheid te hebben gehaald. Na het tellen van de stemmen in 96 procent van de districten heeft de huidige centrumrechtste coalitie van premier Fredrik Reinfeldt 49,2 procent van de stemmen gekregen. De centrumpartijen lijken terrein verloren te hebben aan de extreemrechtse Zweden Democraten. Een regering met deze partij sluit centrumrechts echter uit. De voorkeur gaat nu uit naar een coalitie met de Groenen.

De Rood-Groenen, een verbond van drie linkse oppositiepartijen waaronder de sociaaldemocraten, kunnen volgens de tellingen rekenen op 157 zetels, zo meldt de Volkskrant maandag. De sociaaldemocratische leider Mona Sahlin erkende de verkiezingen te hebben verloren. Volgens haar is het aan de rechtse partijen om te komen tot een meerderheid. Ook het linkse blok sluit een samenwerking met extreem-rechts uit.

De Zweden-Democraten hebben voor het eerst de kiesdrempel gehaald en zijn goed voor twintig zetels. De partij is opgericht in 1988 en komt voort uit de nationalistische beweging Hou Zweden Zweeds. De partij wil onder meer de immigratie beperken en immigranten stimuleren terug te keren naar het land van herkomst.

Premier Reinfeld heeft weliswaar zijn voorkeur uitgesproken voor de Groenen als coalitiepartner. Maar Maria Wetterstrand, leider van de Groene Partij, zegt daar niets voor te voelen. Ze stelde dat de samenwerking met de sociaaldemocraten wordt voortgezet. Net als centrumrechts zijn de Rood-Groenen gekant tegen samenwerking met de Zweden-Democraten.

Lees meer bij de Volkskrant: Centrumrechts Zweden wil met Groene Partij

Foto: De Zweedse premier en leider van centrumrechts Frederik Reinfeld

Geef een reactie

Laatste reacties (85)